Baleset-megelőző akció a Balatonnál

2019. augusztus 21.
Címkék :

Hatvan darab, a helyi mederviszonyokat is bemutató tájékoztató táblát helyeztek el öt balatoni település strandjának bejáróinál a Mentőöv Program keretében.

A programot tavaly indította el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által létrehozott Mentőöv Munkacsoport a balatoni vízi rendészet szakmai útmutatásával, a BFT támogatásával és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) vezetésével.


A vízi baleseteket gyakran az információk és az önismeret hiánya, a felkészületlenség vagy a felelőtlenség okozza, ezért a hatékony megelőzésben komoly szerepet játszhatnak a kommunikációs eszközök. Ezeknek a módszereknek, eszközöknek a fejlesztésére, kidolgozására és megvalósítására vállalkozott a munkacsoport.


Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint a program első látványos eleme a vízmélységről, a mederviszonyokról és a viharjelzésről információkat közlő strandi tájékoztatótáblák kihelyezése. A vízi rendészet szeretné elérni, hogy minden vízibiciklin legyen mentőeszköz.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke elmondta, hogy a program keretében öt település strandjai kaptak számokkal ellátott, így baleset esetén pontos helymeghatározást is lehetővé tévő új táblákat jól látható helyen, közvetlenül a bejárók mellett, a vízben elhelyezve. A tájékoztatótáblák egy részén QR-kódok is találhatók, amelyek révén okostelefonnal angol, német és orosz nyelven is elérhetők az információk. Reményeik szerint az önkormányzatok, strandüzemeltetők felmérik a táblák jelentőségét, és jövőre csatlakoznak a kezdeményezéshez, hogy valamennyi strandon hasonló táblák legyenek elhelyezve. Az idén öt fürdőhely – Siófok, Balatonfüred, Keszthely, Balatonfenyves, Révfülöp – egy-egy nagy strandján indították el a programot – tudta meg az onlinebalaton.hu.

(fotó: VMSZ)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!