Balatoni kilátók csodás panorámával

A Balaton környezetében nincs hiány kilátókból, és vannak köztük olyanok, amelyek a panorámán túl egyedi formájukkal, felfedezést nyújtó közegükkel hívogatják a kirándulókat.

Kilátó és látogatóközpont
Balatonföldvár nyugati részén áll a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont. A különleges, hajó formájú épületben bejárhatunk egy 400 négyzetméten elterülő interaktív kiállítást, amelynek segítségével megismerhetjük a balatoni hajózás és vitorlázás kultúráját és történetét. A tárlaton terepasztalokkal, makettekkel, filmvetítésekkel, szimulátorokkal mutatják be a hajózást a kezdetektől napjainkig.

A „hajó” fedélzetén csodás panorámát, forró italokat és frissítőket kínáló kávézó várja a látogatókat. Az épület „árbóca”, vagyis a kilátótorony magassága 25 méter, így a magasparttal együtt közel 65 méteres magasságból csodálhatjuk meg az alattunk elterülő Balatont Balatonakarattyától egészen Keszthelyig.

Panorámás tűzhányó
Dörgicse és Mencshely között találjuk a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámapontját a 399 méter magas Halom-hegyen. Ez a környék legmagasabb pontja, ahonnan nem csupán a Balatont, de a Déli-Bakonyt is beláthatjuk.

Az itt álló Kossuth-kilátót 2015-ben teljesen újjáépítették, és közelében kialakították a 2 km hosszú Vulkán tanösvényt, amely a hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be. Láthatunk itt továbbá helyi kőzetekből épített tűzhányómaketteket és a közelben kibányászott kövekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is, ami a kilátóból látszódik jól igazán.

Gömbpanoráma
Ezt a szokatlan formájú, különleges kilátót a balatonboglári Várdombon kell keresni a kalandpark és a bobpálya mellett. Az egyedi forma mellé természetesen fantasztikus panoráma is jár.

A 165 méter magasan álló kilátóból a Balatonban és a szemközti, északi parti tanúhegyekben gyönyörködhetünk. A Gömbkilátó előtt kellemes, dimbes-dombos területen lehet sétálni, piknikezni. A kilátó egy élménypark mellett található, így a látogatást összeköthetjük kalandparkkal, bobozással vagy íjászattal is.

Balatoni „vöröstorony”
A vörös homokkőből, reneszánsz stílusban épült kilátót 1935-ben adták át az Alsóörs és Balatonalmádi-Káptalanfüred között magasodó 298 méter magas Csere-hegy festői környezetében. Ez volt a Balaton-felvidék első kőből épült kilátója. 2003-ban épült újjá, több turistaút is érinti ezt a népszerű kirándulóhelyet, köztük a Balatoni Kéktúra útvonala is.

Az egyedi formájú kilátó tetejéről csodás a panoráma a környező dombokra, településekre, a Balaton víztükrére, a Tihanyi-félszigettel, de jó időben Veszprémig és a Bakonyig is ellátni.

Őrtorony-kilátó
A Tihanyi-félsziget központjára a legteljesebb kilátást nyújtó építmény meglátogatása bármely balatoni nyaralás vagy kirándulás maradandó emléke lehet. A Kőtorony-kilátóból a Balaton víztükre mellett két másik tavat is megpillanthatunk.

A vulkanikus eredetű félsziget nyugati peremén állva csodálatos körpanorámában, felülről szemlélhetjük a Balaton által majdnem körbeölelt Tihanyi-félszigetet, a távolban húzódó Bakony tömbjét, a déli part somogyi dombjait, illetve Füred hegyeit.

Fülöp-hegyi élmények
A Balaton partjától néhány utcányira, Badacsonyörs fölött találjuk a dr. Folly Gyula pécsi orvos által a 20. század elején alapított Folly Arborétumot. Az étteremmel és borászattal is kibővült, különleges cédrusok, ciprusok és egyéb botanikai érdekességek birodalmát azóta is a család gondozza, bővíti, és immáron egy kilátót is találunk a mindössze 5 hektáros területen.

A terület legmagasabb pontján áll a csavart fenyőtoboz alakú kilátó, amely csodálatos kilátást enged Badacsonyra és a szemközti parton elnyúló fonyódi „hegyekre”. Egész évben változatos programokat szerveznek a kerti szabadulószobáktól kezdve az interaktív programokon és fényfestéses kerti sétákon át a borvacsorákig – írta a turistamagazin.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!