Balatoni észrevételek az építészeti törvény tervezete kapcsán

Zajlik a parlamentben az építészeti törvénytervezet vitája. A Balatoni Szövetség határidőre elküldte észrevételeit ezzel kapcsolatban, több mint 60 szakmai észrevételt téve.

Október 5-én jelent meg a kormány oldalán a törvény tervezett módosításait tartalmazó szöveg, amelynek október 12-ig zajlott a társadalmi egyeztetése. A törvénytervezet igen bonyolult módon volt értelmezhető, amire egy hetet kapott a szakma, az önkormányzatok és a lakosság.

„Úgy tűnik, hogy a társadalmi egyeztetés során nem sok észrevételt kapott az Építési és Közlekedési Minisztérium, mivel három munkanap elegendő volt, hogy az észrevételeket feldolgozzák. Mivel a társadalmi egyeztetés megindításához képest sem telt el túl sok idő, valószínűsíthetően a jogalkotó úgy kalkulált, hogy akinek észrevétele volt, az már a koncepcióhoz kapcsolódóan megtette. A koncepció szövege azonban lényegesen eltér a tényleges törvényjavaslattól, ezért a téma jelentőségére is tekintettel a társadalmi egyeztetésre szánt idő rendkívül kevés volt” – írja az epitesijog.hu.

A Balatoni Szövetség (BSZ) mellett több balatoni település önkormányzata önállóan is benyújtott észrevételeket a tárcához a törvényjavaslattal kapcsolatban, így kapott elég feladatot a minisztérium csak a balatoniaktól.

A BSZ észrevételei elsősorban a tó és a közérdek védelmét szolgálták. Egyebek közt azt kifogásolták, hogy törlődtek jelentős zöldterületet védő korábbi előírások. Sérelmezték azt is, hogy fellazulna a parti sétányok kialakításának kötelezettsége. Ugyanis a jelenleg még érvényben lévő jogszabályok szerint a tóparti települések belterületi partvonalának legalább 30 százalékán parti sétányt kell kialakítani. Ehhez forrást ugyan az elmúlt közel 20 évben nem rendelt egyik kormány sem, de legalább a helyi építési szabályzatok ennek alapján születtek meg az országos érdek alapján, lehetővé téve egy majdani megvalósítást. A törvényjavaslat úgy oldaná meg a kérdést, hogy parti sétányként értelmezi a strandokat is, azokat is, amelyekre a bejutásért fizetni kell, vagy amiket lezárnak a közforgalom elől a nyitvatartási időkön túl. Így a tóparti települések többségén papíron máris teljesül a régi elvárás, és pluszforrást és területet sem kell biztosítani a cél elérésére.

A BSZ több pontban kért módosítást, szem előtt tartva a Balaton jobb megközelíthetőségét, a zöldterületek megtartását, a még állami, valamint köztulajdonban lévő vízparti részek köztulajdonban tartását, és a vízparti építkezések nagyobb korlátozását. A törvénytervezet több pontját is előre mutatónak, hiánypótlónak tartják. Példaként említették a balatoni főépítész státuszának visszaállítását, amely biztosíthatja az építészeti minőséget és az értékes településképek fennmaradását.

A nepszava.hu is foglalkozott az építészeti törvény Balaton értő tervezett módosításaival. Mint írják, korlátoznák az önkormányzatok építési és változtatási tilalmának idejét is. A helyi építési szabályzat készítésének időszakára, de legfeljebb három évre rendelhetné el az önkormányzat, amit ez két évvel meghosszabbítható, de azt követően automatikusan megszűnik.

Az új törvény törölné a strand és a kemping fogalmát, márpedig a Magyar Építész Kamara területrendezési tagozata szerint ezzel elvész a garancia a rendeltetésszerű használatra. Nem tartják jó ötletnek a Balaton vízpartjának szabályozási felszabdalását, mivel a köz és magánfunkciók egyensúlya csak akkor biztosítható, ha a vízpartot egy egységként kezelik. Fontosnak tartanák, ha bekerülne a törvénybe, hogy a tó körül a zöldterület aránya nem lehet kisebb a beépítésre szánt területek 10 százalékánál. Hibásnak tartják a Balaton tómedrének jogi értelemben vett csökkentésére irányuló módosítást is, de nem tartják jó ötletnek a magánfürdőházak építését sem a tómederben.

A kormány a tervezet szerint felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben állapítsa meg a Balaton vízparti területeit és azok területfelhasználását rögzítő Vízparti Tervet, a vízparton alkalmazandó építési követelményeket, a kikötők létesítési feltételeit, sőt a kormány szabhatja meg a csónakkikötőt érintő természetvédelmi hozzájárulás követelményeit – írja a lap.

fotók: turistamagazin.hu, nyugat.hu, balaton.hu, funzine.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!