Balatoni e-jetski: tiltás vagy tűrés?

A régió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) felmérést végzett 39 tóparti önkormányzatnál az e-jetski balatoni elterjedésének lehetőségéről. A beérkezett 14 válasz közül egy település nem foglalt állást, 7 elutasítja, 6 pedig bizonyos feltételekkel, de támogatná a jetski balatoni használatát.

Tavaly ősszel, a Narke Electrojet nyilvános bemutatója után petíciót tett közzé a Nők a Balatonért Egyesület, amely aláírásgyűjtéssel is tiltakozott a Balatonra szánt jetski engedélyezése ellen. A 38 egyesületet tömörítő Bakony-Balaton Horgász Szövetség ugyancsak közölte a honlapján, hogy minden formában elfogadhatatlannak tartja a motoros sporteszközök balatoni használatát.

Mivel a BSZ több tagja is ellenzi az elektromos jetski balatoni használatát, ezért a szövetség a témában kialakult viták miatt felmérést kívánt készíteni, és hivatalosan, elektronikus levél formájában tette fel a kérdéseit a témában a 39 tóparti önkormányzatnak.

A beérkezett válaszokból az derült ki, hogy a tóparti önkormányzatok vezetésének többségét vagy nem izgatja a kérdés, vagy valamiért nem kívánt állást foglalni, hiszen a 39 település alig több mint harmada válaszolt. Közülük pedig egy csak annyit jelezett, nem szeretne élni a lehetőséggel. A tizenhárom, értékelhető választ küldő önkormányzat közül 7:6-ra győzött az ellenzők tábora. A három Balaton-parti nagyváros közül kettő nem szeretne látni e-jetskit a magyar tengeren, egy viszont bizonyos feltételekkel engedné a használatát.

A BSZ felméréséből kiderült az is, hogy azok az önkormányzatok, amelyek támogatnák a balatoni e-jetskizést, területi korlátozással élnének, további feltételeket is megfogalmazva: idő-, és darabszámkorlát, természetvédelem, hatósági szerepvállalás – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!