Baktérium teszi tönkre a Titanicot

Tizenöt-húsz éven belül szinte teljesen eltűnhet a több mint száz éve elsüllyedt Titanic: 3800 méteres mélységben lévő roncsait ugyanis baktériumok pusztítják.

A roncsot biofilm és rozsda vonta be – mondta Antje Boetius, a bremerhaveni Alfred Wegener Kutatóintézet tengerbiológusa. A biofilm vagy biohártya egy mikroorganizmus-sejtekből álló egybefüggő bevonat.

Néhány éve a kutatók egy új baktériumfajt fedeztek fel a rozsdafoltokban, amely a Halomonas titanicae nevet kapta. A baktérium apró lyukakat okoz, ami miatt a roncs instabillá válik és valamikor össze fog omlani – fejtette ki Boetius.


A baktériumok a vasból elektronokat vonnak ki a növekedéshez szükséges energiaforrásul. „Közvetlenül a fémből élnek. Ez az elektronelvonás vezet ahhoz, hogy megrozsdásodik a fém” – fogalmazott Boetius.
A modern, víz alatti építményeknél is veszélyes következményei lehetnek az ilyen vasrongálódásnak. A baktériumok a víz alatti olajvezetékeken is hasonló károkat okozhatnak, mint a Titanicon.

Az acél azonban nem ugyanolyan vastag mindenütt. A felsőbb fedélzeti részek valószínűleg 10-15 éven belül eltűnnek, a hajó borítása viszont vastagabb acélból van. „A hajó orrát még valószínűleg sok évtizeden át láthatjuk” – mondta Boetius.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!