Bajba kerülhetnek a turistaparadicsomok

Népszerű turistaparadicsomokat zártak el a látogatók elől az általuk okozott szennyezés miatt. Vannak olyan helyek, ahol mindig meleg van, és egész évben özönlenek a turisták, ám ezzel együtt a környezetszennyezés is jelentősebb mértékű.

Az idén két népszerű tengerpartot is több hónapra lezártak a turisták elől. Az egyik ilyen a thaiföldi Phi Phi Leh szigetén lévő Maya-öbölben fekvő part. Az öbölbe a lezárás előtt turisták ezrei érkeztek naponta, hogy megcsodálhassák a homokos partot és a vizet, azonban a sok-sok ember fogadását már nem bírta el az öböl.

A természetvédők szerint az állandó tömeg, a szemét és a hajókról vízbe kerülő üzemanyag erősen megrongálta az öböl korallzátonyait, ezért a helyi hatóságok négy hónapra lezárták a partot. Így próbálják segíteni a természet regenerálódását. A zárlat ideje alatt egyetlen egy hajó sem köthet ki az öbölben.


Tavasszal a világ egyik legismertebb üdülőhelyét, a Boracay szigetet is lezárták. A 17 ezer lakosú szigetre évente mintegy kétmillió turista érkezett. Az idegenforgalom pedig számos vállalkozást és munkavállalót vonzott a területre, ami tovább növelte az itt tartózkodók létszámát. A nem megfelelő szemét- és szennyvízkezelés miatt a turisták célpontja pöcegödörré változott – jelentette ki Rodrigo Duerte, a Fülöp-szigetek elnöke. Elrendelte: hat hónapig a helyi lakosokon kívül senki nem teheti be a lábát a szigetre. A tilalom ideje alatt ki akarják takarítani a szigetet. Az intézkedés miatt jelentős bevételektől esnek el a helyi vállalkozások és az egész állam, de a sziget érdekében hajlandó megfizetni ezt az árat.

Nemcsak egzotikus nyaralóhelyek okoznak gondot a nyaralók. Az idén nyártól már tilos fürdeni az erdélyi Szent Anna-tóban, a természetvédelmi hatóságok szerint ugyanis a fürdőzőkről leázó naptej és testápoló szennyezi a tó vizét. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a naptejek vízi ökoszisztémákra gyakorolt hatásáról még nem készültek megfelelő vizsgálatok, így egyelőre nem tudni, milyen károkat okozhatnak a kozmetikumok természetes vizeinkben – írta a hirado.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!