Badacsonyban rajtol a Bahart Regatta idei első futama

Régi hagyományhoz tér vissza a Bahart Regatta szervezője, a Yacht Charter Guru, hiszen korábban hosszú éveken át Badacsony volt a versenysorozat első állomása.

Érdekesség, hogy bár Badacsony az egyik legnépszerűbb balatoni túracélpont, de vitorlásverseny helyszíneként szinte egyáltalán nem ismert. A június 24-én megrendezendő túraverseny most változtat ezen.

„A Bahart Regatta mindig is fontos utánpótlásbázisa volt a nagyhajós versenyeknek. Nagyon sokan ezeken a futamokon ismerkednek meg a versenyzéssel, majd innen lépnek tovább a szövetségi versenyrendszer keretei közé. Az idén egy újabb lépést szeretnénk tenni a vitorlázás és versenysport népszerűsítéséért – mondta el Ligeti Zoltán, a versenysorozat főszervezője. – A szezonnyitó Bahart Regatta-futamra meghívtuk a balatoni vitorlásiskolákat is. Úgy gondoljuk, ez a badacsonyi hétvége remek gyakorlási lehetőség túra- és versenykörülmények között, ugyanakkor kitűnő haladó tréning és csapatépítő program is. A vitorlásiskolák egységei a Bahart Regatta mezőnyével együtt versenyeznek, de őket különdíjjal is értékeljük, hogy kiderüljön, melyik vitorlásiskola volt a versenyen a legeredményesebb. Reméljük, minél több iskola él majd a lehetőséggel, és sok tanfolyami hallgató vagy frissen végzett vitorlázó versenyezhet az oktatóik mellett Badacsonyban.”

A Yacht Charter Guru által elindított ismeretterjesztő sorozat első témája is jól illeszkedik a szezonkezdéshez és a vitorlásiskolák jelenlétéhez. A verseny után a Bahart Regatta színpadán a hajózás biztonságáról tart előadást Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője.
A Bahart Regatta futamain továbbra is egyszerűsített nevezéssel vehetnek részt a csapatok, és ehhez csak a kormányos képesítése, valamint a hajó érvényes hajólevele és biztosítása szükséges. A versenyre nevező egységek a futam előtt pénteken és a verseny napján díjmentesen használhatják a kikötőt. A befutás után KicsiZso versenyzői menüje, az esti díjátadót követően pedig zene és tánc várja a résztvevőket sör- és whiskykülönlegességekkel.

Minden futamon egyedi kupákkal és érmekkel díjazzák a legjobb egységeket, és a támogatóknak köszönhetően jó néhány különdíj talál gazdára. A versenysorozat összetett győzteseinek nyereménye az idén is a Maritime Hajósbolt 100 ezer forint értékű vásárlási utalványa lesz. Fontos cél a futamoknak helyszínt adó kikötők bérlőinek bevonása a versenyzésbe, amelyhez a Balatoni Hajózási Zrt. minden helyszínen különdíjak felajánlásával járul hozzá. Ezeken felül a legalább négy futamot teljesítő Bahart-bérlők egységei között a szeptemberi utolsó helyszínen kisorsolnak egy 100 ezer forint értékű kikötődíj-kedvezményt.

Az idén bevezetett szabályok is izgalmasabbá teszik a versenysorozatot: a tavalyi sikeres teszt után ismét kétnapos lesz a júliusi balatonföldvári futam. Azonban a szombati túrafutamot követő vasárnapi pályaverseny összetett eredményét már önálló futamként értékelik. Ezzel együtt bevezetik a kiejtő futam szabályát, azaz öt megrendezett futam esetén a legjobb négy eredmény számít bele a Bahart Regatta idei versenysorozatának összetett eredményébe.

A kiejtő futam szabályával az a szervezők célja, hogy az utolsó futamig szoros, kiegyensúlyozott, meglepetésekkel tarkított küzdelem alakuljon ki a dobogóért, illetve minél több egységnek legyen esélye az összetett eredmény élmezőnyébe kerülni. A tapasztalatok szerint sok egységnek jelent gondot az összes futamon részt venni, így nekik is kedvezni szeretnének az új szabállyal.

Versenykiírás és további részletek ide kattintva. A kedvezményes online előnevezés határideje június 20., 20:00. Használd ki a lehetőséget és csatlakozz a mezőnyhöz!

A futamok vízi rendezője a SailForYou, a vendéglátásról Horváth Zsolt #KicsiZso gondoskodik, az esemény szervezője a Yacht Charter Guru és az Ocean Sailing SE, a versenyek helyszínét a Balatoni Hajózási Zrt. biztosítja.

Videós összefoglaló a 2019-es badacsonyi szezonkezdetről:

YouTube video

(fotók és forrás: yachtcharterguru.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!