Az utolsó futam döntött a kiwik javára

Végig nyitott maradt a kérdés, ki nyeri a Prada America’s Cup World Series aucklandi állomását, a zárásban aztán az Emirates Team New Zealand behúzta az ehhez szükséges futamgyőzelmet.

A Peter Burling irányította hazai csapat pontazonossággal állt az American Magickel, muszáj volt legyőzniük az olaszokat (Luna Rossa Prada Pirelli Team), és ez sikerült nekik, 16 másodperccel riválisaik előtt szelték át a célvonalat.

A nap összefoglalója:

YouTube video

Három versenynap nap után összetettben öt futamgyőzelemmel és mindössze egy vereséggel zárt az ETNZ, 4:2-es arányával második lett az American Magic, 3:3-mal harmadik a Luna Rossa, míg a szinte folyamatosan technikai gondokkal küzdő Ineos Team UK zárta a sort (0:6) – pedig övék volt a sebességi rekord (43,3 csomó, azaz 80,19 km/h) a záró napon.

Az első versenynap eseményei:

YouTube video

A második nap eseményei:

YouTube video

Ezt a regattát a Prada Christmas Race követte volna, az utolsó alkalom, amikor a védő vitorlázhat a kihívók ellen, mielőtt találkozik közülük a legjobbal az America’s Cupon, 2021. március 6-án, de az időjárás nem tartotta magát az előrejelzéshez. Az ígért északkeleti szél elkezdett lengedezni, de nem frissült fel eléggé, így az Emirates Team New Zealand és az Ineos Team UK részvételével elindított, majd lerövidített futamon senki sem ért célba a limitidőn belül.

20/12/20 – Auckland (NZL) 36th America’s Cup presented by Prada Race Day Emirates Team New Zealand, Ineos Team UK

Pedig a rajt előtt (3:19-nél) még egész jól nézett ki a dolog:

YouTube video

Ezzel együtt a hosszú hétvége végre lehetőséget teremtett a csapatok számára, hogy összemérjék tudásukat. Korábban az ACWS Cagliari és az ACWS Portsmouth is erre szolgált volna, de azokat a járvány miatt törölték.

(fotók és forrás: americascup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!