Az Opel – Fifty-Fifty nyerte a Fehér Szalagot

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj győztese az Opel Fifty-Fifty. A Józsa Márton csapata által vitorlázott Pauger 50-es katamarán 11 óra 25 perc 46 másodperckor ért célba. A Kékszalag-csúcstartó hajó 1 óra 55 perc és 46 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred–Kenese–Siófok–Tihany–Balatonfüred távot.

Az élénk szélben Kenesénél a sokszoros német katamarán-világbajnok, Roland Gäbler vezette Black Jack fordult elsőnek, őket Litey Farkas Festipay DC 35-öse követte. A tavalyi Kékszalag-győztes azonban nem sokkal később egy technikai hiba, a fockfelhúzó szakadása miatt kiállni kényszerült. Az élen haladók után a két Extreme 40-es, Kaiser Kristóf Extreme Sailing Teamje és a Rauschenberger Miklós kormányozta The Red vitorlázott.


Józsa Mártonék a Siófok–Tihany szakaszon vették át a vezetést, és a kormányos nem is engedte ki a kezéből a továbbiakban.


„Reffelt, csökkentett felületű vitorlákkal indultunk, a rajtnál inkább óvatos kezdéssel léptünk ki, illetve bíztunk benne, hogy a szél visszaerősödik. A kurtított vitorlák nagyobb stabilitást adnak a hajónak az erősödésekben, és meglepően láttuk, hogy hasonló sebességet tudunk így menni, mint a többi katamarán teljes vitorlázattal. A kenesei bójánál már felhúztuk teljesen az egyik nagyvitorlát, majd Siófoknál minden vitorlánkat a maximumra feszítettük. Más választásunk nem volt, hiszen az egyik erős szeles orrvitorla felhúzója kiakadt, így azt már nem tudtuk tovább használni. A 18-20 csomós erősödésekkel frissülő szélben is tudtuk kezelni a hajót, nagyon jól dolgoznak az új vásznaink. Elégedett vagyok és bízok a nekünk kedvező széljárásban a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon is” – mondta Józsa Márton.
A Fehér Szalag végeredménye: 1, Fifty-Fifty, érkezési időpont: 11.25.46, 2. Extreme 11.31.42, 3. Black Jack 11.34.01, 4. The Red, 5. Bogi, 6. RSM.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!