Az óceánok legmélyebb pontjai

Az óceánok mélye számos csodát rejt, amelyekből csak keveset ismerünk. Ugyanúgy, mint a szárazföldön, a tengerek domborzata is változatos. Fennsíkok, völgyek, síkságok, hegyek és árkok szabdalják, amelyek mérete vetekszik, sőt bőven meghaladja szárazföldi társaiét. A tektonikus lemezek mozgása az óceánok mélyét is folyamatosan alakítja.

Az óceánok átlagos mélysége 3,5 km. A 200 méternél mélyebb övezetet litorális-övnek, 200–3000 méter között batiálisnak, 3000–6000 méter között abisszálisnak, míg a 6000 méternél mélyebb területet hadális-övnek nevezzük. A hadális zóna 46 régióból áll és 33 árok van, amelyekből 26 található a Csendes-, 3 az Atlanti-, 2 az Indiai-óceán mélyén és 1 a Déli-sark közelében.

Mariana-árok
Mind közül a leghíresebb a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Mariana-árok. A félhold alakú képződmény 2550 km hosszú, átlagosan 69 km széles, legmélyebb pontja a Challenger Deep, 11 034 méterrel. Mélyedéseit a litoszféra lemezeinek ütközése okozta. Ütközéskor az egyik lemez lefelé, míg a másik felfelé hajlik, így jön létre a találkozási pontnál az extrém mélység. A Mariana-árok alján a nagy nyomás miatt a víz sűrűsége közel 5 százalékkal nagyobb, mint a felszínen.

Tonga-árok
A Csendes-óceán délnyugati részén és a Kermadec Tonga Subduction Zone északi végénél elhelyezkedő Tonga-árok legmélyebb pontja a Horizont Deep 10 882 m-re fekszik a tengerszint alatt. A Tonga-árok Új-Zélandtól északkeletre, 2500 km-re nyúlik el. Ezen a területen a kéregmozgások óriási aktív vulkánokat hoznak létre a Japán-árokban és a Mariana-árokban is.

Fülöp-szigeteki árok
A Mindanao-árokban található Galathea Deep 10 540 méter mélyen fekszik. Az árok 1320 km hosszú és 30 km széles, a Fülöp-szigetek keleti részénél. Az eurázsiai lemez és a Fülöp-szigeteki lemez találkozásánál több nagy árok is kialakult, a Manila-árok, a Luzon árok, a Negros-árok és a Cotabo-árok is itt található. A tudósok szerint a rendszer mindössze 8-9 millió évvel ezelőtt alakult ki, és 1970-ig ez volt a Föld legmélyebb pontja.

Kuril-Kamcsatka-árok
Egy másik, a Csendes-óceánhoz tartozó rész a Kuril-Kamcsatka-árok, ami a tenger szintje alatt 10,5 km-es mélységben fekszik. A Kuril-sziget közelében és Kamcsatka partjainál található és a régió számos óceánágyi vulkanikus tevékenységéért felelős. Az árok a késő krétakorban keletkezett szubdukciós zóna miatt alakult ki, amely létrehozta a Kuril-szigetet és a Kamcsatka vulkánikus képződményeit.

Kermadec-árok
A Csendes-óceán déli részén, a Kermadec-árok 1000 km hosszan húzódik a Louisville Seamount Chain és a Hikurangi-fennsík között. A Kermadec-árok mélysége 10 047 m, amelyet az indoausztrál lemez alá húzódó csendes-óceáni lemezen találunk. Az északi Tonga-árokkal együtt a Kermadec-árok alkotja a 2000 km hosszú, közel egybefüggő Kermadec-Tonga szubdukciós rendszert. Az árok változatos élővilágnak ad otthont, mint a 34 cm-es óriás amfipodák, amelyek az árok legalján élnek. Néhány éve a Kermadec-árok szerepelt a hírekben, amikor a Nereus nevű, pilóta nélküli kutató tengeralattjáró a 9990 méteres mélységben fellépő nagy nyomás miatt felrobbant.

Izu-Ogasawara-árok
A Csendes-óceán nyugati részén található Izu-Ogasawara-árok mélysége 9,78 km. Izu-Bonin-árokként is ismert, és Japántól a Mariana-árok északi szakaszáig terjed, így a japán árok meghosszabbítása. Az Izu-Ogasawara-árok szomszédságában található az Izu-árok és a Bonin-árok.

Japán-árok
A japán szigetektől keletre, a japán-árok a Csendes-óceán északi részén található csendes-óceáni tűzgyűrű része. Kilenc km-es mélységgel a japán-árok a Kuril-szigetektől a Bonin-szigetekig terjed, és a Kuril-Kamcsatka-árkot, valamint az Izu-Ogasawara-árkot köti össze. Az árok a csendes-óceáni lemez szubdukciója miatt alakult ki a kontinentális Okhotski lemez alatt, és egyben felelős a Japánban előforduló szökőárakért és a földrengésekért.

Puerto Rico-árok
A Karib-tenger és az Atlanti-óceán között elhelyezkedő Puerto Rico-árok a régió legmélyebb pontját és világ nyolcadik legmélyebb pontot jelöli. A Milwaukee Deep 800 km hosszú és 8,64 km mélyen fekszik. Ez az árok számos tragikus szökőárért és földrengésért felelős a régióban.

South Sandwich-árok
Az Atlanti-óceán második legmélyebb pontja, a South Sandwich-árok mintegy 8,42 km mélyen található, a Meteor Deep több mint 956 km hosszan nyúlik el. A South Sandwich-szigetektől 100 km-re keletre, az Atlanti-óceán déli részén található árok a Dél-amerikai lemez legdélebbi részének, illetve a kis South Sandwich lemeznek a szubdukciós zónájában jött létre. A South Sandwich árok különösen aktív vulkáni tevékenységet is produkál.

Peru–Chile-árok
A Peru–Chile-árok (Atacama-árok) 160 km-re található Peru és Chile partjaitól, a Csendes-óceán keleti részén. Az Atacama-árok legmélyebb pontja (Richards Deep) 8,06 km mélyen fekszik. Az árok hossza kb. 5900 km, átlagos szélessége 64 km, területe kb. 590 000 négyzetkilométer. Az Atacama-árok egy konvergenciós határvonal eredményeként jött létre a szubduktáló Nazca- és a Dél-amerikai lemezek között.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!