Az időjárás „rendezte” a balatoni ifiversenyeket

A koronavírus-járvány miatti korlátozások nyomán csak június 1-jével kezdődhetett meg a vitorlás versenyszezon. 2-án a nagyhajósok az Ezüstszalagon találkozhattak először, míg a fiataloknak egészen június 15-ig kellett várniuk az első versenyre. Cserébe mindjárt két regattát is kaptak a nyakukba.

Június 15-én a F.W. Raiffeisen Private Banking évadnyitó ifjúsági verseny nyitotta a sort, a Spartacus Vitorlás Egylet rendezésében – az Ezüstszalaghoz hasonlóan. Mindhárom napon sikerült megfelelő számú futamot rendezni, bár a zivataros idő komoly nehézségek elé állította a versenyzőket és a rendező csapatot egyaránt. A regatta 420-as és a 29er osztálynak ranglistaverseny is volt. Tizennégy 420-as, kilenc 29er, tíz Laser 4.7 és hat Laser Radial jelent meg a rajtnál az előrejelzések ellenére meglehetősen gyengén fújdogáló északi szélben. Az összes hajóosztálynak sikerült három pörgős futamot rendezni, ezek közben nem esett sok szabálytalanság, a versenybírók mindössze egy Laser 4.7 versenyzőt “fütyültek meg” pumpálásért a második futam első cirkálószakaszában. Ilyenkor a büntetés egy 720 fokos forduló, ráadásul gyakorlatilag azonnal. A büntetést az érintett versenyző szabályosan teljesítette.

A legnagyobb létszámú 420-as mezőnyben egy lány páros, a Litkey Janka – Érdi Hanna (THE) egység diadalmaskodott meggyőző fölénnyel. A 29-eseknél a Zolnay Samu – Arányi Barna (Kereked) kettős győzött, szintén tetemes előnnyel. Laser Radial osztályban Rédling Balázs (Procelero SE), míg Laser 4.7-ben a földvári színeket képviselő Verebély Mátyás végzett az első helyen. A verseny támogatója, a F. W. Raiffeisen Private Banking nevében Bálint Attila vezérigazgató gratulált a versenyzőknek, bár a szigorított protokollnak megfelelően még nem személyesen, hiszen a díjkiosztó nem került megrendezésre. Végeredmény.

Június 19-21. között aztán Balatonfüredre helyeződött át a figyelem, a Rooster-Monautix BYC Kupa ifjúsági ranglistaversenyen Laser (Standard, Radial, 4.7), RS Feva és Optimist osztályokban mérték össze erejüket a szerb és cseh versenyzőkkel tarkított mezőnyök.

Az öt osztály versenye két versenyterületen oszlott el, a 207 hajó változatos, olykor kifejezetten nehéz szeles körülmények között versenyzett. Pénteken az első két futamot napos, ideális vitorlázóidőben tartották, 15-20 csomós nyugatias szél kényeztette a versenyzőket. Az Optimist osztály harmadik futama egy makacs zivatarfelhőnek esett áldozatul, a többiek a teljes, háromfutamos programot teljesítették.

A második versenynap előrejelzése is friss északnyugati szelet jelzett, amely erősödésére a kora délutáni óráktól számítottak a rendezők. A versenyrendezőség eltökélt szándéka volt, hogy a tervezettnél kicsit rövidebb futamokkal, közöttük minimális szünettel teljesíthessék az aznapra tervezett három futamot, ebben a fegyelmezetten rajtoló mezőnyök is partnernek bizonyultak.

📽 Megérkezett a mai nap videós összefoglalója Ladányi János kamerája nyomán. Jó pihenést mindenkinek, holnap találkozunk! 🙂

Gepostet von Balatonfüredi Yacht Club am Samstag, 20. Juni 2020

Az első futam befejezését követően azonban hirtelen 30-35 csomós szélerősödések érték el a versenyterületeket, így a versenyzők biztonsága érdekében a rendezőség parti halasztást jelzett, majd koordinált mentésben vonult mindenki a biztonságot jelentő kikötőkbe. A nap további szakaszában a továbbra is bizonytalanul erős szélviszonyok miatt a résztvevők nem tudtak újabb futamokat teljesíteni.

Az utolsó versenynapon a kiteljesedő hidegfront hatására reggeltől 25 csomós alapszél várta a versenyzőket, amelyre gyakran érkeztek 30-32 csomós erősödések – ezek a körülmények egész nap parton tartották a mezőnyöket.

A nemzetközi versenyen a legkisebbeknél, az Optimist hajóosztályban Kis-Szölgyémi Soma (Kereked) nyert, Borda Levente (SVE) lett a második és Héder Benedek (SVE) zárt a harmadik helyen.

A Laser Radial osztályban a papírforma érvényesült, hiszen a mind a négy futamot megnyerő, olimpiai kvótát szerzett Érdi Mária (MVM SE) nyert, Sellei Bence (BYC) lett a második, Rédling Balázs (Procelero SE) végzett a harmadik helyen.

A Laser Standard osztályban Zink Leon Miklós (BYC), Vöneky Ákos (BYC), Kakas Máté (KDSE), Laser 4.7-ben Nagy Bendegúz (BYC), Kristina Boja (Vitorlás Club Palic), Verebély Mátsás (SVE), míg az RS FEVA osztályban Fülöp Noel, Csikós Péter (BMFV SE), Gondos Gergő, Tósoky Dorottya (BMFV SE), Török Zsigmond, Péter László (VGYE) végzett dobogós helyen.

Teljes végeredmény: Laser, RS Feva, Optimist

fotók: Spartacus Vitorlás Egylet; Szántó Áron / BYC

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!