Az időjárás nem kíméli a hajósokat

Megjelent a 2020-as előrejelzés az Atlanti-óceáni hurrikánszezonra. Dan Kottlowski, az AccuWeather szakértője 14-18 jelentősebb viharra számít a június 1.–november 30. közötti időszakban. Ezek közül 7-9-ből lehet hurrikán, amiből 2-4 kifejezetten erős lesz.

Az előrejelzés szerint folytatódik az a tendencia, ami a trópusi aktivitás erősödését mutatja az elmúlt négy évben. A bázisként használt 1969-től számítva 2019 volt a negyedik legaktívabb esztendő. A 18 trópusi viharból a Dorian, a Lorenzo, a Humberto és az Imelda nevére biztosan emlékszünk. Ezek a viharok 11 milliárd dolláros kárt okoztak a karibi térségben és Észak-Amerikában.

A 2005-ös szezon emlékezetesen aktív volt, 28 trópusi vihar, köztük a hírhedt Katrina. A Meteorológia Világszervezet által előre kiosztott hurrikánnevek elfogytak, így a végén a görög ábécé betűit kellett használni. A Katrina akkor 1800 ember halálát okozta és New Orleans egyes városrészeit teljesen elpusztította. Ezek 15 évvel a katasztrófa után sem álltak teljesen helyre. A 2005-ös szezon Rita és Wilma hurrikánjai minden idők legerősebb viharai közé kerültek be.

A szezon elején a meteorológusok figyelemmel kísérik a Karib-tenger egyes részeit, például a Bahamáktól keletre eső területeket, ahol a víz hőmérséklete mérvadó. A tenger március végére elérte a közel a 27 Celsius-fokot a NOAA szerint. A víz melegedése az egyik legfontosabb tényező a hurrikánok kialakulásakor, ezért azt folyamatosan megfigyelik.

Az előrejelzés és a tervezés azért is fontos, mert a felkészülést hamarosan érdemes lesz elkezdeni. Az érintett partszakaszon élőket pedig újra és újra figyelmeztetni kell a várható veszélyekre. Bár az előrejelzés pontossága folyamatosan javul, még az adott hurrikán útvonalát is nehéz megjósolni. Dan Kottlowski 43 éve foglalkozik kutatóként és meteorológusként a trópusi viharok megfigyelésével és előrejelzésével, így az elmúlt évtizedek legnagyobb viharainak szemtanúja is volt. Tapasztalatai pedig felbecsülhetetlen értékűek az előrejelzésekben – írta az AccuWeather.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!