Az idén is látványos a tiszavirágzás a Tiszánál

2024. június 11.
Címkék :

A napokban zajlik a tiszavirágzás a Tisza-tónál, habár most jóval hamarabb a megszokottnál. Emiatt kicsit gyengébb, de még így is látványos a rajzás.

Ahogy az ország több részén, úgy a Tisza-tónál is hamarabb jelentek meg a tiszavirágok a megszokottnál. Általában június közepe környékén szoktak a vízből feltörve megjelenni a kérészek, ám már június első napjaiban látni lehetett az első példányokat.

YouTube video

A tiszavirágzás élménye a Tisza-tónál is átélhető, ehhez a tó folyóparti szakaszaira kell kimenni. Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs környékén jól láthatók, esténként több kikötő is szervez kérésznéző túrákat. A tiszavirágzás látványa olyan, mintha a folyó felett egy óriási hóvihar zajlana. Millió apró rovar repked a víz felszíne felett, keresve párjukat. A rajzás a késő délutáni és esti órákban a legintenzívebb, amikor a legkisebb szél sem zavarja meg a rovarok táncát. Az érdeklődők gyakran a folyó partjáról, vagy akár csónakokból figyelik meg a lenyűgöző jelenséget.

A tiszavirágok életciklusa rendkívül rövid és látványos. Az év nagy részében, akár három éven keresztül is, lárvaállapotban élnek a Tisza folyó medrében. Amikor elérkezik az idő, a lárvák a felszínre emelkednek, ahol kifejlett kérészekké alakulnak. Az átalakulás után csupán néhány órájuk van, hogy párosodjanak és petéiket a vízbe rakják, majd életük véget ér.

A tiszavirágzás jelenléte a Tisza folyó tisztaságának indikátora is, hiszen ezek a rovarok csak tiszta, oxigéndús vizekben képesek megélni – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!