Az északi kutatóhajót sem kíméli a járvány

A koronavírus miatt bevezetett norvég utazási korlátozások ellehetetlenítették az északi sarkvidéken befagyott kutatóhajónak, a Polarsternnek való ellátmányszállítást.

Áprilisban viszont meg kéne érkeznie a kutatók következő váltásának, ám el akarják kerülni, hogy fertőzött ember jusson a hajóra. A Polarstern október óta be van fagyva az északi-sarki jégpáncélba, és azóta sodródva 156 kilométerre megközelítette a sarkpontot. A kutatók nagyjából két hónapos váltásokban telesítenek szolgálatot, munkájuk során pedig a fedélzeten, illetve a hajó közelében végeznek meteorológiai, geokémiai, valamint más kíséreteket és méréseket.

Ezekkel a vizsgálatokkal párhuzamosan két repülőgép végzett volna kutatórepüléseket, de a legénység egy tagja elkapta a fertőzést, és sok más stábtaggal is találkozott. Az illető csak enyhe tüneteket mutatott, és úgy tűnik, hogy felgyógyult. A projekt vezetői mégis úgy döntöttek, hogy az összes vele kapcsolatban álló munkatársnak karanténba kell vonulnia.

Erre jött a norvég utazási tilalom, ami végképp megnehezíti a legénység lecserélését és az ellátmány feltöltését. Az egyik lehetséges megoldást egy orosz jégtörő hajó jelentheti, amellyel hamarosan találkozhat a Polarstern – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!