Az erdők mentik meg az emberiséget?

A vízszűrő, tápanyagmegkötő erdők pusztulása radikálisan rontja a víz állapotát. Hőhullámok, szárazság, árvizek, erdőtüzek tarkítják időjárásunkat a globális éghajlatváltozás következtében.

Németország legnagyobb ivóvíztározója, a keleti Harz régióban található Rappbode folyónál lévő vízgyűjtő nagyjából egymillió ember számára biztosít ivóvizet. A 2015-től 2020-ig tartó hosszú aszályos időszakok annyira legyengítették a régió faállományát, hogy paraziták jelentek meg, amik teljesen tönkretették a főleg lucfenyőkből álló erdőket.

Az erdők kulcsszerepet játszanak a víz körforgásában: szűrik a vizet és megkötik a tápanyagokat, így megakadályozzák az algák fejlődését, ami költséghatékonyabbá és egyszerűbbé teszi az ivóvíz kezelését a vízművekben.

A Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung kutatócsapata egy modelltanulmányban az éghajlatváltozás által kiváltott erdőpusztulásnak a tározók vízminőségére gyakorolt hatásait vizsgálta. A Rappbode tározót három különböző vízgyűjtő terület látja el, amelyek közül kettőt bevontak a tanulmányba. A Hassel vízgyűjtő mezőgazdasági terület, míg a Rappbode vízgyűjtő régióját túlnyomórészt erdők borítják – legalábbis ez volt a helyzet a lucfenyők kihalása előtt.

Mielőtt a két vízgyűjtő területről a nagy Rappbode-tározóba ömlik a víz, a Hassel-előgát fogja fel. Itt figyeltek fel, az erdők pusztulása után, a nagy tápanyagtartalom-koncentrációra. Ha a rappbodei terület erdőinek 80 százaléka kihal, az oldott foszfor koncentrációja 85, a nitrogéné pedig több mint 120 százalékkal nő meg 15 éven belül – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!