Az első női páros készül a híres tengeri regattára

A Sydney–Hobart vitorlásversenyen a csapatok többsége legalább tíz főből áll, de az idei évtől a szabályok engedik a kétfős legénységek indulását is. Alice Tarnawski és Bryony Gregory lecsapott a lehetőségre.

Az utóbbi években a „négykezes” vitorlázás egyre népszerűbb, és ezt már a Sydney–Hobart szervezői sem hagyhatták figyelmen kívül, így 2021-től megnyitották a lehetőségét annak, hogy kétfős csapatok is teljesítsék a 630 tengeri mérföldes (1166 kilométer) távot. A Royal Prince Alfred Yacht Club két tagjának régi nagy vágya volt, hogy ők legyenek az első női páros, amely indul a híres versenyen, és persze célba is érnek.

Sok tapasztalt versenyzőtől kértek tanácsot, mire rábukkantak arra a programra, ami épp a hozzájuk hasonló fiatal sportolókat támogatja a céljaik elérésében. Ennek köszönhetően most egy vadonatúj Farr X2 vitorlással (méghozzá az első legyártott darabbal) kezdhetik meg a felkészülést, illetve vehetnek részt a Sydney–Hobart regattán.

Mindezt persze nem a semmire kapják, eddig ketten összesen húszezer tengeri mérföldet tudhatnak a hátuk mögött. Alice fizioterapeuta, hazai és nemzetközi szinte sikeres páros versenyző, részt vett nyílt tengeri versenyeken, one-design regattákon, amatőr világbajnok Farr 40 osztályban (2019).

Bryony hajók karbantartásából és versenyre felkészítéséből él, Angliában született, kishajókban ismerkedett meg a vitorlázással, kilenc éve költözött Ausztráliába (már állampolgár), eddig háromszor teljesítette a Sydney–Hobartot (a képen ő balról a harmadik).

A céljuk „a lehető legtöbbet tanulni, hogy mi legyünk a legfelkészültebb egység a rajtvonalon. Szeretnénk végig maximumon teljesíteni, közben nem félni, jól érezni magunkat, és érmeket gyűjteni”.

Mindeközben a jótékonyságra is marad idejük, kampányukkal a Jean Hailes for Women’s Health részére gyűjtenek pénzt.

A Sydney–Hobart regatta december 26-án rajtol.

Beszámolónk a 2019-es versenyről (2020-ban nem rendezték meg a viadalt).

(forrás: sail-world.com, fotók: sail-world.com; farrx2.com; bodyworksphysio.net.au; qt.com.au)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!