Az elmúlt év innovációi a Budapest Boat Show-n

Az idén hetedik alkalommal hirdette meg Újdonság Pályázatát az ország legnagyobb hajókiállítása. Ennek egyik célja, hogy a látogatók a szezon indulása előtti hajóstalálkozón, egy helyen ismerhessék meg a legfrissebb innovációkat.

A tavalyi évhez hasonlóan a résztvevők hajó, illetve hajózáshoz kapcsolódó termék és szolgáltatás kategóriában nevezhettek, amelyekben a szervezők első három helyet, hajókategóriában pedig két különdíjat is hirdetnek, egyet a legjobb hazai fejlesztésnek, egyet pedig a legzöldebb terméknek. A pályázatokat ismét újságírókból, piaci szereplőkből és szakértőkből álló zsűri értékelte, akik a nevezők anyagai közül a Flaar Kft. Flaar 20 vitorlás sporthajóját találták kiemelkedőnek. A Flaar 20 nemcsak kategóriája első helyét, de a két különdíjat is kiérdemelte.

A második helyen a FreeBoat Kft. E-GO Party elnevezésű katamarántestű elektromos hajója végzett, a dobogó harmadik helyére pedig szintén a Flaar Kft. Flaar 5.7e elektromos hajtású munkahajója került. A hajózáshoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások kategóriában is előtérbe kerültek az elektromos meghajtáshoz kapcsolódó pályázatok. Az első helyet az Enterprise Communications Magyarország Kft. Enterprise Smart Power Dashboard elnevezésű terméke nyerte, amely egy olyan műszerfal, ami a hajó navigációs és energetikai adatait jeleníti meg egy könnyen átlátható felületen. A második helyen a Windwiser kapcsolópanel végzett a vitorlás hajók elektromos rendszereihez készített paneljével, a harmadikat pedig a Flexirent Kft. eKraft 180 elektromos hajórendszere érdemelte ki, amely motorcsónakokhoz biztosít olyan rendszert, amellyel a robbanómotoros hajtásról való elektromosra való egyszerű átállást biztosítja.

A pályázatban résztvevő minden termék és szolgáltatás megtekinthető lesz a Budapest Boat Show-n csütörtöktől vasárnapig a Hungexpón. A kiállításra nem csak az innovációk miatt érdemes kilátogatni, hiszen a mostani hajókiállítás az elmúlt évtized legnagyobb rendezvénye 80 kiállítóval, 36 hajómárkával és mintegy 130 vitorlás, motoros és elektromos hajóval.
A Budapest Boat Show-n programból sem lesz hiány, a színpadon beszélgetések zajlanak az olimpiai felkészülésről, a Kékszalagról, a Rolex Middle Sea Race-ről és még számos érdekes témáról. A Programszigeten vitorlásszimulátor, evezős ergométer és amatőr hajóépítők várják a látogatókat, a bemutatómedencében pedig vitorlástesztelés, SUP-jóga és vízimentő-bemutató zajlik majd.

Az Utazás kiállításra is érvényes belépőjegyet érdemes online megvásárolni a www.boatshow.hu oldalon, elkerülendő a sorban állást, hiszen a Hungexpo felújítási munkálatai miatt az idén csak a III. Fogadócsarnokon keresztül lehet belépni a rendezvényre. Éppen ezért kevesebb lesz a parkolóhely is, így aki teheti, tömegközlekedéssel érkezzen a kiállításra. A Budapest Boat Show díszvendége a Velencei-tó, stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balaton Boat Show, szakmai védnöke a Hajóipari Vállalkozók Egylete, autós partnere az Audi.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!