Az elektromos bérhajók piacának növekedésére épít egy olasz startup

2023. március 20.
Címkék :

A Navia Yachts a bérelhető hajók piacára szánt, elektromos hajtású, felfújható testű motorosok gyártásába kezd.

A Navia szerint az elektromos flották felállítása és működtetése komoly anyagi kihívást jelent a bérbeadó cégeknek, ők 250 ezer eurós finanszírozási kört zártak le, hogy megkezdhessék a gyártást. A csapat 2024 első negyedévében tervezi a második finanszírozási kört, hogy megkezdhesse a Navia 44 építését.
„Még mindig nincs megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy az ügyfelek elektromos hajót vásárolhassanak, ezért a bérleti piacon szeretnénk pozicionálni magunkat – mondta Guglielmo La Via társalapító és vezérigazgató. – Az emberek még mindig vonakodnak az elektromos hajók vásárlásával, részben az azzal járó magasabb költségek miatt. Ugyanakkor felméréseink szerint kíváncsiak, és vásárlás előtt szívesen kipróbálnának egy elektromos hajót. Egyedülálló B2B bérleti modellünk révén szélesebb közönséggel ismertethetjük meg termékeinket és felgyorsíthatjuk az elektromos megoldások terjedését a hajós iparban.”

A vállalat célja, hogy növelje a teljesen elektromos szabadidős flották elérhetőségét és kínálatát a meglévő, illetve a már működő bérbeadó cégek számára: felfújható hajókat kölcsönöznek, töltőeszközt, menedzsmentszoftvert, karbantartást és éjjel-nappali segítségnyújtást biztosítanak. Szerintük a felfújható hajók bérlési piaca 5,2 százalékkal nő a 2020–2027-es időszakban, míg a globális elektromos piac az előrejelzések szerint 11,9 százalékkal (2021–2026).

A felfújható testeket egy olasz hajógyárral közösen gyártják, a norvég motorbeszállító Evoy 120 lóerős motorokkal száll be, a tengeri próbák 2023 második negyedévében kezdődnek.

Navia Yacts vezetőség

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: ibinews.com, marineindustrynews.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!