Az ausztrálok újra formába lendültek – Great Britain SailGP

2021. július 20.
Címkék :

A hazai csapat csalódást keltően kezdett, aztán szépített, a spanyolok pedig megkapták a SailGP történetének első fekete zászlós büntetését.

Plymouthban az előrejelzés gyenge szelet jósolt, mégis az a döntés született, hogy az egységek teljes létszámmal (öt fő) szállnak vízre, és nem hárommal, mint Tarantóban. Ezzel együtt eseménydúsra sikerült az első versenynap, a Ben Ainslie-t helyettesítő Paul Goodison vezette britek például egyrészt gyenge teljesítményt nyújtottak (8., 7., 2.), másrészt a második futamban kétpontos büntetést kaptak.

Az ausztrálok sokkal jobb formát mutattak, mint Olaszországban, a nap végén azonban az USA csapata örülhetett leginkább, ők álltak ugyanis a tabella élén. Ami azért is volt figyelemre méltó, mert a harmadik futam rajtjánál a spanyolok bezavartak nekik (a zsűri szerint szabálytalanul, amiért fekete zászlós büntetést kaptak, kizárták őket), és onnan sikerült felállniuk, megnyerve a futamot.

Összefoglaló a szombatról (a kritikus rajt 3:19-től)

YouTube video


A második versenynapon a japánok (kormányos: Nathan Outteridge) nyitottak egy győzelemmel, utánuk a briteknek jött össze a szépségtapasz, de egyik csapat sem tudott annyi pontot gyűjteni, hogy bekerüljön a háromhajós döntő futamba.

Ott végül a franciák, az ausztrálok és az amerikaiak küzdhettek meg az első helyért – amit az ausztrálok szereztek meg.

Tom Slingsby erről így nyilatkozott: „Bátran kijelenthetjük, hogy Olaszországban rosszul vitorláztunk. De úgy döntöttünk, hogy erre a fordulóra összekapjuk magunkat, és mivel a gyenge szeles teljesítményünkön volt mit javítani, főleg arra koncentráltunk. Megerősödve vágtunk bele ebbe a regattába, és a befektetett munka megtérült.”

A vasárnapi két mezőnyfutam és a döntő (utóbbi közben az ausztrálok kiestek a foil módból, ami némi izgalomra adott okot):

YouTube video

Phil Robertson, a spanyolok kormányosa (aki egyébként új-zélandi), aki nem igazán értett egyet a bírók döntésével, ami kizárta őket a harmadik futamból, elmondta: „Amikor meghallottuk, mi az ítélet, úgy éreztük, túl szigorúak voltak velünk. Nem zavartunk meg senkit, kétszer olyan gyorsak voltunk, mint bárki a mezőnyben, simán föléjük kerültünk. Aztán amikor visszanéztük az eseményeket, akkor is ugyanezt gondoltuk. A videofelvételt elemezve arra jutottunk, hogy precedenst teremtettek, éles vonalat húztak a mit lehet és a mit nem lehet közé. Ha jól rajtolsz, és közben kicsit megzavarsz valakit, kióvnak.”

(fotók és forrás: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!