Automatizált hadihajó

seahunterdarpawarship0408Már vízen van a világ első, teljesen automatizált hadihajója. A Sea Hunter névre keresztelt hajót San Diegoban mutatták be. A tervek szerint a 40 méter hosszú háromtestű két éven keresztül próbautakat végez majd Kalifornia partjainál.

A két diesel motorral hajtott jármű 27 csomó sebeséggel is tud menni. Súlya 135 tonna, ha tele van 40 tonnás tankja. Ez az üzemanyag-mennyiség 70 napi cirkálásra elegendő. A hatótávolsága egybként közel 19 000 km, amelyet kb. 12 csomó sebességgel tud teljesíteni. Emberi segítség nélkül is képes a tankolásra, optikai radarjával pedig el tudja kerülni az ütközést más vízi járművekkel.

A hajó bemutatásakor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy kiemeljék: ez nem egy távirányítású jármű, hanem egy olyan rendszer, amely számítógépes programok segítségével képes önállóan működni.

Sea Hunter

A tesztüzemmód kezdetén lesz rajta legénység és vezérlőegységét is kiegészítik, hogy a személyzet kezelhesse, később azonban önállóan teljesíti a kiszabott távokat. Amennyiben a tesztek sikeresnek bizonyulnak, az Amerikai Haditengerészet szolgálatában fog tevékenykedni.

Forrás: Wikipedia

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!