Augusztustól tényleg lőttek az óceánjáróknak

Az olasz kormány kitiltja a tengerjáró hajókat a velencei lagúnából, hogy megvédje a térség ökoszisztémáját, kulturális örökségét.

A lépéssel többévnyi tétovázásra tettek pontot, a lakosok és a kulturális intézmények követeléseit a turizmus érdekei elé helyezve. A kormány azt követően hozta meg a döntést, hogy az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kilátásba helyezte, veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítja Velencét.

A tilalom augusztus elsején lép életbe, és a több mint 25 ezer tonnás hajókra érvényes, amelyek nem hajózhatnak be a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornába.

Velence lakosai és a nemzetközi közösség évek óta sürgették az olasz kormányokat, hogy tiltsa ki a nagy hajókat a lagúnából, amelyet szennyeznek és veszélyeztetik törékeny ökoszisztémáját, valamint a város épületeinek stabilitását. Ezek az aggodalmak ellentétben álltak a kikötői hatóságok és az idegenforgalmi intézmények érdekeivel, amelyek szerint a városnak szüksége van az óceánjárók jelentette forgalomra.

A 25 ezer tonnás korlát azt jelenti, hogy csak kis utasszállító kompok és áruszállítók használhatják a Giudeccát. A nagy hajókat arra kötelezték, hogy Marghera ipari kikötőben kössenek ki, de ott nincs megfelelő kikötői hely a tengerjárók számára. A kormányhatározat kormánybiztost jelölt ki a kikötőhely megépítésének felgyorsítására.

A tilalmat eredetileg április elsejével vezették volna be, ám akkor még elakadt a dolog, de nem azért mert áprilisi tréfának szánták.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!