Átalakulnak a tengeri hajóutak

A hajózási iparnak három évébe telt talpra állni a 2008-as gazdasági válság után, most azonban ennél sokkal hosszabb kilábalásra számítanak a szakértők

A hajóutak piacára eredetileg 32 millió utazót és 71 milliárd dolláros forgalmat vártak 2020-ra – ezek a számok mára felére estek. A Norwegian Cruise Line Holdings, a Carnival és a Royal Caribbean fedi le a piac 75 százalékát, ám e társaságok részvényei 12, 8 és 8 százalékokat estek. Hogy a felszínen maradjanak, hiteleket vettek fel, a norvégok közleményük szerint ezzel 18 hónapot is kihúznak.

A kisebb társaságoknak még nehezebb. A Virgin Voyages például első útja elhalasztására kényszerült. Európában és Ázsiában néhányan már készen állnak a startra (néhány német járat már megindult múlt héten), mások várnak a nyár végéig – például a Windstar hat hajója csak szeptemberben indul Tahiti felé.

Olyan szolgáltatók is vannak, amelyeknél már lehet foglalni, de nem tudják, mikor indulnak. Az amerikai Járványügyi Központ (Centers for Disease Control – CDC) márciusban rendelte el a hajók dokkoltatását július 24-ig. Most, hogy Kanada, Spanyolország és Ausztrália és meghosszabbította a tengeri tiltásait, várható, hogy a CDC is így jár el. A 2008-as gazdasági válság után a hajózási iparnak három évébe telt talpra állni, most azonban ennél sokkal hosszabb kilábalásra számítanak a szakértők – írta a Forbes.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!