Átadták a két új balatoni kompot és a két új utasszállítót

A magyar gazdaságban kulcsfontosságú szerepe van a turizmusnak, és ennek felendüléséhez hozzájárulhat a két új balatoni komp átadása is.

Az idei évben a turizmus területén minden esély megvan arra, hogy a 2019-es rekordévet felülmúlja, hiszen az első negyedév eredményei nagyon jók: eddig Budapesten 18, vidéken 14 százalékos a növekedés, és a húsvét is jól alakult. Közel 220 ezer ember 510 ezer foglalást adott le erre a hétvégére. Az idén elérhetjük a 43 millió vendégéjszakát, ami 2023-hoz képest 4 százalékos, a 2019-es csúcsévhez képest 3 százalékos növekedés.

A Balaton kiemelkedő szerepet tölt be az ország turizmusában, fontos, hogy 12 hónapos turisztikai célponttá váljon. Ezen a feladaton több szervezettel összefogva dolgoznak. Kiemelt teendő a tó vízminőségének javítása, a balatoni turizmust ellátó szakemberképzés megteremtése, a térség természeti és kulturális örökségének megőrzése, a marketing javítása, valamint a térségi összefogás erősítése.

A két új komp, amely a Balatonra került, 20 százalékkal növeli az eddigi szállítókapacitást, gyorsabbá téve az átjutást Tihany és Szántód között, a panorámafedélzetük pedig plusz élményt ígér. A két új katamaránnak multifunkcionális a kialakítása, így alkalmasak menetrendi, séta- és programhajózásra.

Emellett a kerékpárszállító kapacitásuk sokkal nagyobb, mint a korábbiaké, amire szükség is van, hiszen a kerékpárosok számára a Balaton az első számú desztináció. Tavaly 16 százalékkal több biciklis kelt át a tavon, mint egy évvel korábban. Csak a kompokon közel 130 ezren utaztak biciklivel, vagyis minden 10. utas, és folyamatosan nő a számuk.

A 75 százalékban állami, 25 százalékban 21 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő, 10,6 milliárd forint alaptőkéjű Bahart az elmúlt évben 4,6 milliárd forint árbevételt ért el. A nettó árbevétele 9 százalékkal haladta meg az előző évit.

A társaságból osztalékot évek óta nem vesznek ki a tulajdonosok, visszaforgatnak mindent a fejlesztésekre. Az idén átlagosan 8-10 százalékkal emelkedtek a hajó- és kompjegyárak, ám az új hajóknak köszönhetően több járat indul a fő útvonalakon, és a komp is sűrűbben közlekedik.

A 300 főt foglalkoztató, 17 kikötőt üzemeltető, 19 személyhajót működtető Bahart következő nagy beruházása a kompkikötők fejlesztése lesz, amelynek előkészítése megkezdődött, és amelyet támogatásból, valamint saját forrásból kívánnak megvalósítani. Évente mintegy 600-700 millió forint önerőt tud a hajózási társaság fejlesztésekre fordítani.

A komáromi hajógyárban megépített új hajók Siófokról indultak az idei első menetrendi hajóval együtt Balatonfüredre, ahol az első hajó fogadásának ünnepének részeként felszentelték és felavatták őket. A kompok a Szántód és Tihany nevet kapták, hiszen Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd, míg a Tomaj és Balaton nevű katamaránok a két legforgalmasabb, azaz Fonyód–Badacsony, valamint a Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalon szállítják majd az utasokat.

A 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok a Bahart eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó képességgel büszkélkedő hajói, amelyek 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani. A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok pedig 350 utast és 35 kerékpárt vihetnek egy időben a partok között.

(MTI)

fotók: Bahart

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!