Változások a Magyar Olimpiai Bizottságnál

riologioA Magyar Vitorlás Szövetség legutóbbi közgyűlésén Holczhauser András főtitkár már utalt arra, hogy a MOB Rióban nyújtott teljesítményének következményei lesznek. Nos, jóslata máris beigazolódott, Szabó Tünde államtitkár egy hétfői törvényjavaslatnak köszönhetően megerősödött, Borkai Zsolt pedig meggyengült.


A vitorlázás szakvezetése az idén kifejezetten elégedetten kommunikálta az olimpiai eredményeket. Két versenyzőnk rendre az élmezőnyben vitorlázott, és mindketten arattak futamgyőzelmet is. Ilyen még soha nem történt, vagyis az, hogy két osztályban is akadt volna magyar olimpiai futamgyőzelem. Versenyzőink és edzőik joggal lehetnek büszkék teljesítményeikre.

olimpia (2)
A Magyar Vitorlás Szövetség tájékoztatása szerint a magyar vitorlázók 1928 óta a mostanival együtt 15 olimpián vettek részt. Összesen 59 versenyző nyolcvannyolc év alatt, persze néhányan – tizenegyen – többször is. Az első futamgyőzelmet Fináczy György érte el 1972-ben Kielben, majd a Detre testvérek nyertek két futamot is a Tallinnban 1980-ban, amikor bronzérmesek lettek. 1992-ben Barcelonában pedig Nyári Gyula és Zsolt győzött a hatodik futamban 470-es osztályban. Ez a négy futamgyőzelem szaporodott az idén hatra Érdi Mári és Berecz Zsombor jóvoltából.

Zsombi_finn_ob

Más sportágak azonban nem hozták a tőlük várt eredményeket. Kézilabdacsapatunk nem vett részt a játékokon, férfi vízilabdázóink érem nélkül tértek haza, hogy csak a leginkább közismert, csalódást keltő eredményeket nézzük.

erdinyito
A változást előidéző kommunikáció most sokkal diszkrétebb volt, mint azt várni lehetett. Egyszer csak megjelent egy törvényjavaslat a képviselők előtt a parlamentben. Ennek olvasata az, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság ereje, befolyása és pénzosztó szerepe megszűnik, Borkai Zsolt hatalma csökken, az államtitkár Szabó Tünde eközben jelentősen erősödik.

RIO_Zsombi_hátszél
Mi csak reménykedhetünk abban, hogy sportágunk ennek a változásnak a nyertese lesz. Mindhárom Rióban versenyző sportolónk – Érdi Mária, Berecz Zsombor, Vadnai Benjamin – kész felvenni a kesztyűt, és újabb négy évet áldozni a felkészülésre. Ehhez a csapathoz csatlakozhat Vadnai Jonatán, a Gyapjas testvérek és még néhány, most még szárnyait bontogató tehetség.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!