Aranycsoportos hellyel zárt a magyar csapat az Optimist világbajnokságon

 

Minden idők legnépesebb Optimist világbajnokságán egy arany- egy ezüst- és három bronzcsoportos hellyel zártak a magyar versenyzők Thaiföldön.

A rekord létszámmal, 62 nemzet 281 versenyzőjével zajlott idei Optimist világbajnokság Pattayán, Thaiföldön öt magyar versenyző – három szparis és két BYC-es egység – vett részt, közülük. A magyar versenyzők helyezései: Nagy Bendegúz 51., Bányai Attila 107., Szabó Roni Oszkár 158., Zolnai Samu 163. és Borda Levente 168.

A eseményt összesen 6 (3-3) versenynappal rendezték, közepén a kétnapos Csapat Világbajnoksággal. Összesen 12 futammal terveztek, 1 kiejthető, melyből 9 valósult meg. Kvalifikációs (6) és döntő futamok dőlt el, hogy ki 2017. Optimist világbajnoka. A versenyt, magabiztos és kiegyensúlyozott teljesítménnyel az olasz Marco Gradoni nyerte, a maláj Muhammad Fauzi Bin Kaman Shah és a costa ricai színekben versenyző Mic Sig Kos Mohrmajd Mohr előtt.

 

A nemzetek sorrendjében (az egyén verseny eredményei alapján, csapatonként a legjobb 4 versenyző eredményét számolják) az Amerikai Egyesült Államok végzett az első helyen, megelőzve Kína és Thaiföld versenyzőit. A csapatvilágbajnoki címet az USA nyerte Kína és Malájzia előtt.

A csapat július 6-án érkezett a verseny helyszínére. A charter hajók átvételét követően négy nap edzést tartottunk. A versenyt megelőző hat nap feladata volt az öt órás időeltolódás miatt szükséges „átállás”, az edzéseken ismerkedés a helyszínnel és az ellenfelekkel, valamint a felszereléseink felmérése és a versenyre történő benevezés – írja Török Péter, a szpari edzője szakmai beszámolójában. A verseny helyszíne a Thai öböl volt, ahol jelentős az apály-dagály változás. Ennek következtében adott időszakban jelentős áramlással is kellett számolni (sokszor 40 m/p). Így az edzésnapokon evvel a problémával kellett a legtöbbet foglalkoznunk. A vízi edzések gyakorlatain túl átbeszéltük az egész VB-re vonatkozó áramlási jellemzőket, melyeket az adott versenynapokon ismét aktualizáltunk.

A versenyzőink közül Nagy Bendegúz az arany csoportba kvalifikálta magát ahol még néhány helyet javítani is tudott, az 51. helyen végzett. Bányai Attila az ezüst csoportban vitorlázhatott tovább, ahol a 36. helyen fejezte be a versenyt. Ő is javított eredményén. Szabó Roni, Zolnai Samu és Borda Levente a Final Race bronzcsoportjában vitorláztak. Roni 17. Samu 22. Levente 27. helyen végeztek. A csoportokban hetven versenyző volt.

A verseny helyszíne a szél és hullámviszonyokat illetően meglehetősen eltérő volt mind a Balatonon, mind például az Adrián szerzett tapasztaltaktól. A hosszú alap hullámokon erős felületi hullámzás alakult ki, amit az áramlás iránya és erőssége is befolyásolt. Ez akkor vált igazán kellemetlenné, ha a szél ereje 8 – 10 csomó alá csökkent. Szerencsére versenyzőink mindegyikéről elmondható, hogy az edzések során, viszonylag jól elsajátították a szükséges hajóvezetési gyakorlatot. A futamokon nem volt sebességproblémájuk. A verseny első napján szép eredmények születtek, Bendegúz a 7. és 5. helyen ért célba, Levente is két szép futamot tudhatott maga mögött (16, 10.), Attila 16. majd 21. lett, Roni is szerzett egy 16. helyet. A következő napokban Bende tudott még hasonló eredményt elérni, a többiek kicsit gyengébben szerepeltek. Samu volt az, aki majd minden futamában egyenletes teljesítményt mutatott. A gyengébben sikerült rajtok, a rosszul megvalósított pályastratégia jelentette az igazi problémát, mely végül az alapszakasz eredményét is meghatározta.

A Final Race futamaiban Bendegúz, Attila, Levente és Roni is tudtak egy – egy jobb helyet szerezni, Samu itt is egyenletes teljesítményt mutatott, mellyel tartotta helyét. Összességében elmondható, hogy a magyar versenyzők hajókezelési tudása a világbajnokság mezőnyével azonos szinten volt. Amiben lemaradás tapasztalható, az inkább a rajt illetve pályastratégia. A nemzetek sorrendjében a magyar csapat a 62 ország közül a 27. helyen végzett. A környékbeli országok közül nézve a szlovénok és olaszok mögött, míg a horvátok és az osztrákok előtt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!