Amerikai Virgin-szigetek: St Thomas

2007. december 14.

utazas_virgin_szgk_01Az Egyenlítőtől 18 fokra északra található a világ talán legszebb szigete, St. Thomas, ahol állandóan fúj a langyos déli szél. Ezek a szelek hozták Kolumbuszt 1493-ban a szomszédos St. Croix szigetére és az elmúlt 700 évben vitorlázók ezreit a Karibi nyakékhez (szigetek láncolata), amelynek legékesebb gyöngyszeme a szemkápráztató, lélegzetelállító St. Thomas.

St. John sziget legnagyobb része nemzeti park, St. Criox messze földön híres a rumjáról, az Amerikai Virgin-szigetek harmadik tagja, St. Thomas pedig a természet szépségét megőrizve a szigetcsoport kereskedelmi központjaként vált ismertté.
utazas_virgin_szgk_02A spanyol megszállás után 1671-ben dán fennhatóság alá került a három sziget, ám 1917-ben az amerikaiak potom 25 millió dollárért megvették a tulajdonjogot. St. Thomas a kereskedelmi központra építve a szigetvilág egyik legvonzóbb adómentes bevásárló központjaként is a csúcsra ért, sőt a főváros Charlotte Amalie-től alig pár mérföldre található Magens öblöt évek óta a világ legszebb partjai között tartják számon.
Charlotte Amalie főutcáján régi raktárakból kialakított boltokban a világ leghíresebb márkáinak termékei között „turkálhat” a szerencsés turista, akinek a pénztárcájában sem kell túl mélyre „túrni”, hogy kifizesse az adómentes számlát. A raktárboltokat elsősorban Európából és Amerikából ballasztként hozott kőből építették, amelyek helyére a hajókba rumot, fűszereket és egyéb karibi kelméket raktak a visszaútra.
A sziget híres családja, mint az egyetlen hivatalos Rolex forgalmazó, a Paeiwonsky-Casselini család is nemzedékek óta a kereskedelemből él. Sőt, a már befutott üzleteket vezetők bőven áldoznak közösségi célokra és nemzetközileg elismert versenyek támogatására is.

Ez utóbbiak közé tartozik a minden évben márciusban megrendezett Rolex regatta, amelyet a St. Thomas Yacht Clubbal közösen szerveznek. A vásárlás közben jócskán megéhezett turistáknak a történelmi látványosságok megtekintése előtt érdemes St. Thomas konyháját is kipróbálni. Egy kiadós ebéd után az ember inkább alszik egy jót, s mire St. Thomason minden kipróbálnánk, addigra jócskán beesteledik és ekkor már tényleg jöhet a jól megérdemelt alvás.
utazas_virgin_szgk_03A Back street mögötti dombon található az 1796-ban alapított és a mai napig is aktív zsinagóga, amely ékes példája a St. Thomason évszázadok óta töretlen toleranciának. Feketeszakáll vára és fogadója, eredeti nevén Skytsborg erődje, egyike a kötelező látványosságoknak. Doug Caswell tulajdonos büszkén mesél az évszázados tradíciókról és a különböző nemzetek szokásairól, amelyekre jócskán hatottak a Karib-tengeren oly híres vagy inkább hírhedt kalózok is. Akikről tudni kell, hogy elsősorban kereskedők voltak, de az idők során egyre vakmerőbbekké és veszedelmesebbekké váltak, így az addig szállodaként üzemelő épületet erőddé alakították és elsődleges feladata a sziget védelme lett. Az amerikai haditengerészet katonái adták az erődnek a Feketeszakáll nevet.
A főváros forgataga után érdemes a sziget híres keleti felére ellátogatni, ahol a Cowpet öböl, a Coki beach vagy a Nagy öböl (Great Bay) luxuspihenést nyújt a rohanó világban megfáradt turistáknak. Red Hooknál kompra szállhatunk, ahonnan alig 30 perc alatt St. John szigetére érünk, ott egy romantikus, naplementével fűszerezett vacsora után pontot tehetünk egy gyönyörű nap végére. Vacsora után az éjszakai komppal visszatérhetünk Red Hookba, így az éjszakai St. Thomas látványát is megcsodálhatjuk.

A vízi sportokat kedvelők igényük szerint válogathatnak a szállodák és magánszolgáltatók kínálatából. Egyes szállodák – mint a családok számára ideális tartózkodást biztosító Ritz Carlton Hotel – saját 53 lábas katamaránjával, akár távolabbi vizekre is kihajózhatunk. A szállodától alig pár perces sétával máris a magántulajdonban lévő Coral World nevű aquaparkban sétálhatunk.

A vízi sportok közül talán mégis a Rolex Regatta a leghíresebb. A helyiek többsége a vízen nőtt fel, azaz a vitorlázás a vérében van. Rajtuk kívül Puerto Ricóból, s az Egyesült Államokból érkeznek a legtöbben, de Európából is egyre több tulajdonos és legénysége tiszteli meg a rendezőket. Az Amerikai Virgin-szigetek szépsége, a vitorlázás öröme, a vízi sportok nyújtotta gyönyör, a helyiek vendégszeretete, a változatos ételek és a rum együttes hatásának köszönhetően a távozás a legnehezebb, de mindenki azzal az érzéssel hagyja el a szigetet, hogy egyszer biztosan visszajön.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!