Amerikai hadihajó Vietnamnál

A USS Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó megérkezett Vietnam partjaihoz. Amerikai hordozó 1975, a vietnami háború vége óta nem járt az ország partjainál.

A Vinson két másik hadihajóval együtt ötnapos látogatást tölt a térségben. Ez idő alatt a haditengerészet egyik zenekara fellép Danangban, a Vinson tengerészei pedig meglátogatnak egy kórházat, ahol a háború vegyi támadásainak áldozatait ápolják.

A látogatást James Mattis amerikai hadügyminiszter vietnami látogatása közben jelentették be. Az, hogy Vietnam fogadja a Vinsont Kína Dél-kínai tengeren folytatott terjeszkedése miatt különösen jelentős. A Dél-kínai tenger egy részének (beleértve nagy forgalmat bonyolító kereskedelmi útvonalakat) hovatartozása vitatott. Peking hivatalosan visszafogottan reagált a Vinson vietnami útjára, azonban több kínai elemző a kínai katonai jelenlét további erősítését követelte a Dél-kínai-tengeren – írta a zoom.hu.

Az USS Carl Vinson a harmadik Nimitz osztályba tartozó repülőgép-hordozó. Nevét Carl Vinsonról, Georgia állam kongresszusi képviselőjéről kapta, aki a második világháború alatt forszírozta a hadihajók építését, fejlesztését az Egyesült Államokban. A hajót 1982-ben állították szolgálatba, hossz, 332,8 méter, szélessége 40,5 méter, vízkiszorítása 100 ezer tonna, sebessége 31,5 csomó.

 

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!