Alsóörs nyerte a Nemzeti Regattát

Telt házzal zajlott a balatoni szezonkezdés első nagy családi fesztiválja, ahol a Nemzeti Regatta 38 település részvételével lebonyolított vitorlásversenyét Alsóörs nyerte, sárkányhajóban pedig Balatonföldvár diadalmaskodott.

A Balatoni Hajózási Zrt. második alkalommal rendezte meg Siófokon a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. A hajóállomás és környéke teljesen benépesült az ország különböző pontjairól érkezett települési csapatokkal. Magyarország 13 megyéjéből 38 település képviseltette magát, és hozta magával gazdasági, turisztikai, közéleti vezetőit, művészeit és persze népes szurkoló táborát. Kuriózumnak számított Révfülöp részvétele, hiszen ők a lengyel testvérvárosukkal közösen szálltak versenybe.


A kétnapos esemény alapját az amatőr vitorlásverseny adta, amelynek keretében a települések által kiállított hétfős legénységek egy profi kormányossal kiegészülve szálltak vízre a szervezők által biztosított egyforma vitorlásokkal. Szombaton három vitorlás-előfutam rendben lezajlott, és eldőlt, hogy a 32 csapat közül kik jutnak a másnapi negyeddöntőkbe. Az időjárás azonban közbeszólt, és az abszolút szélcsend miatt a negyedik előfutamot szombaton törölni kellett. A szervezők gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre, és az elmaradt futamot vasárnap reggelre ütemezték át. Az időjárás viszont ismét megviccelte a településeket, hiszen nagyon komoly szél okozott fejtörést a szervezőknek és a csapatoknak. Végül az érintett hat település a viszonylag extrém időjárási körülmények ellenére is sikeresen teljesítette a bepótolt előfutamot, és a legnagyobb meglepetésre a tavalyi végső győztes házigazda Siófok elbúcsúzott a további küzdelmektől.


A vasárnapi verseny ezt követően újabb két futammal folytatódott, és kialakult a délutáni döntő mezőnye. A döntőben a fordulóig úgy tűnt, hogy akár komoly meglepetés is születhet, hiszen a Nemzeti Vágta győztese, a mindössze 430 fős Borsod-Abaúj Zemplén megyei település Füzér még a 3. helyen állt. Végül mégis a Balaton partiak taktikáztak jobban a gyenge szélviszonyok közepette.
A települések vitorlásversenyén végül az alábbi eredmény született a döntőben: 1. Alsóörs, 2. Balatonboglár, 3. Csopak, 4. Füzér, 5. Baja, 6. Szentes.


Szintén közönségsikert hozott a Sió-csatornán lebonyolított sárkányhajó verseny, amelybe 14 település nevezett. Benépesült a Krúdy sétány a Sió-parton, hogy megnézze a Balatonmáriafürdő–Baja, illetve a Balatonföldvár–Komárom elődöntőt. A nyertesek a döntőbe, a vesztesek pedig a 3-4. helyért szállhattak újra sárkányhajóba. A bronzérmet csak célfotóval, de Balatonmáriafürdő szerezte meg, Komárom előtt. A döntőbe az addig minden futamát megnyerő két csapat jutott, ami önmagában látványos versenyt helyezett kilátásba. A települések sárkányhajó versenyének végeredménye: 1. Balatonföldvár, 2. Baja, 3. Balatonmáriafürdő, 4. Komárom.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!