Álomotthon vérbeli vitorlázóknak

A manilai székhelyű Dada építészeti dizájncég vitorlás alakú úszó házakat tervezett.

A vízpartok mentén élő közösségek életét a tengerek, óceánok által előidézett árapályok befolyásolják, ezért ezeken a helyeken olyan innovatív megoldásban kell gondolkodni, ahol a tenger sajátos működésével összeegyeztethető lakóházakban élhetnek az emberek.

Ezek a lakóházak egyszerre nyújtanak biztonságos menedéket, fenntarthatók, és nem a lokális földi erőforrásoktól teszik súlyosan függővé az ott élők mindennapjait. A jövő házai tehát jó eséllyel a vízre is épülhetnek, és úgy tervezik ezeket, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a tenger mozgásához, szüntelen változásához.

A manilai székhelyű építészcég házait a tengeri hullámok energiája és a napenergia táplálja, és mivel kialakításuk moduláris – vagyis bár képesek az önálló működésre, lényegi funkciójukat hálózatba rendezve töltik be –, így az elképzelés szerint az egész közösség képes energetikailag teljesen önellátóvá válni.

A Fülöp-szigetek partja közelében tervezett vitorlás hajó alakú házak fő szerkezeti elemeit műanyagból öntötték ki, amely a tervezők szerint lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontján könnyen összeszerelhetők legyenek. Azt még nem tudni, hogy mikor készülnek el az első ilyen házak – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!