Alice, a csodaország – szuperjacht-koncepció a Lürssentől

A német Lürssen hajógyár a közönég elé tárta legújabb, a jövőbe mutató szuperjacht-koncepcióját, mely az Alice névre hallgat.

A közlemény szerint egy „úttörő és technológiaorientált ügyfél” számára építik első luxusjachtjukat, üzemanyagcellás technológiával. Miközben a munka ugyanolyan titokban zajlik, mint a többi Lürssen-építés, a hajógyár közzétette új, Alice nevű jachtkoncepcióját, amely a mai energiahatékony technológiára építve elképzeli, hogyan nézhet ki egy jövőbeli Lürssen luxusjacht.

Az orrba tervezett tavakkal és parkszerű környezettel a természeti világ érkezik a fedélzetre, míg a belső tér élő falakból áll – ezek saját ökoszisztémát hoznak létre, természetes illatokkal frissítve a levegőt. A hagyományos tíkfa fedélzetet gyorsan növő, organikusan termesztett fa váltja fel, amely megfelel a Lürssen teljesítményt és kivitelezést illető szabványainak. Ezt a cég ügyfelei megszokhatták és elvárják.

Alice sokkal több, mint egy feltűnő hajó: károsanyag-kibocsátás nélküli üzemanyagcellákat használ, amelyek zöld metanolból termelnek hidrogénnel termelnek elektromos energiát. Ezek az üzemanyagcellák helyettesítik a hagyományos dízelgenerátorokat, amikor pedig nagyobb sebességre és nagyobb energiára van szükség, egy további metanolmotor lép működésbe.

Ez jelentős előrelépés lesz a jelenlegi technológiához képest is, amely pedig ugrásszerűen fejlődött az utóbbi tíz évben. A Lürssen első luxusjachtjának üzemanyagcellás technológiája lehetővé teszi, hogy károsanyag-kibocsátás nélkül 15 napig horgonyozzon, vagy gazdaságos sebességgel 1000 tengeri mérföldet hajózzon.

Az Alice szuperjacht számára a fedélzeti energiahatékonyság ugyanolyan fontos, mint a környezeti fenntarthatóság, ennek érdekében a hulladékhőt a HVAC-rendszer segítségével nyerik vissza, hogy fűtési és hűtési célokra használják fel újra. A tulajdonosi fedélzetet körülvevő tükrös üvegablakok szintén ezt a célt szolgálják, lévén hőszigetelést biztosítanak, csökkentve a légkondicionáló rendszer használatának szükségességét.

Az Alice szuperjacht-koncepció modellje 2022-ben egész évben megtekinthető lesz a hamburgi Miniatur Wunderlandban, amely a világ legnagyobb modellvasútjának ad otthont és Európa egyik legnépszerűbb látványossága.

(fotók és forrás: charterworld.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!