A Yamaha megveszi a Torqeedót

2024. január 27.
Címkék :

A Yamaha múlt pénteken jelentette be, hogy szerződést kötött a német Torqeedo villanymotorgyártó összes részvényének megvásárlására.

Az aláírt megállapodás a jelenlegi tulajdonos Deutz AG közleménye szerint „a magasabb két számjegyű millióeurós tartományba esik”. A Yamaha állítja, hogy az akvizíció által komolyabb fejlesztésekre lesznek képesek az elektromos meghajtás területén, összhangban a cég hosszú távú terveivel. A cég azt is megjegyezte, hogy a Torqeedo felvásárlása felgyorsítja a szén-dioxid-semlegesség elérésére irányuló erőfeszítéseit a hajózási iparban és felgyorsítja egy kis elektromos meghajtású termékcsalád létrehozását, ami „szinergiákat teremt a középkategóriás elektromos motorok terén, mivel a Yamaha célja, hogy vezető szerepet töltsön be az elektromos hajómeghajtás növekvő piacán.”

A Deutz 2017-ben vásárolta fel a Torqeedót, ezzel bővítve elektromos hajtási portfólióját. A cég tavaly áprilisi 2023-as éves közgyűlésén jelentette be, hogy új tulajdonost keres a Torqeedo számára: „A technológiatranszfer, amely a Torqeedo megvásárlásakor az eredeti célunk volt, megvalósult. Piaci ismereteink alapján és a méretbeli növekedés lehetőségei tekintetében a Torqeedónak most másik partnerre van szüksége. Nagyon örülünk neki, hogy a Yamahával rátaláltunk a következő stratégiai partnerre – mondta dr. Sebastian Schulte, a Deutz vezérigazgatója. – A Torqeedónak ez nagyszerű lehetőség az előrelépésre, míg a Deutz számára így megnyílt az út zöldrészlegünk újrapozicionálása felé.”

A 230 alkalmazottat foglalkoztató Torqeedo körülbelül 35 millió eurós bevételt termelt a 2023-as pénzügyi év első kilenc hónapjában. A Yamaha–Deutz tranzakció várhatóan 2024 első negyedévének végén zárul le.

(forrás: ibinews.com, fotók: lewismarine.com.au, oceanmagazine.com.au, deutz.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!