A vírus előtt még közel volt a rekord

A külföldiek által Magyarországon töltött vendégéjszakák dinamikus bővülést mutattak tavaly, a januári adatok is szép növekedésről árulkodtak. A belföldi vendégek forgalmára sem lehetett panasz az év első hónapjában.

Januárban, még bőven a vírus hazai megjelenése előtt a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 17, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – olvasható a KSH közleményében. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégéjszakák száma 15, a belföldieké 3,9 százalékkal több lett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 18 százalékkal emelkedett.

Januárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 17 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 367 ezer vendég 911 ezer vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma az üdülőháztelep kivételével mindegyik szállástípusban jelentősen emelkedett. A külföldi vendégéjszakák 70 százalékát Budapest–Közép-Dunavidék régióban regisztráltak a szálláshelyek, 18 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. A koronavírus-járvány hatása a vizsgált időszakban még nem jelentkezett a vendégforgalomban.

A belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 6,8 százalékkal nőtt. A vendégszám 379 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 794 ezer volt. Utóbbi mutató értéke a januárban elenyésző forgalmat bonyolító kempingek kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A legnépszerűbb szállástípus a vendégéjszakák 81 százalékát realizáló szállodák, a leglátogatottabb régiók a Balaton és Budapest-Közép-Dunavidék voltak.

Az adatok januárra vonatkoznak, a koronavírus-járvány márciusban robbant be igazán az országba, de a külföldi turisták kiesése miatt a február is mutathat majd némi visszaesést – írta a portfolio.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!