A világ leggyorsabb vitorlásai neveztek be a Rolex Fastnet Race-re

Több Ultime trimarán is feltűnt a híres nyílt-tengeri verseny rajtlistáján. A földkerülő rekord megdöntésére épített, 32 méter hosszú és 23 méter széles repülő hajók a leggyorsabb offshore vitorlások.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Fastnet távját az idén megnövelték (695 tengeri mérföldre), de még így is lehetséges, hogy – ha kedvezők az időjárási körülmények – egy napon belül célba ér a győztes. Ami még döbbenetesebb lehetőség annak fényében, hogy az eredeti pálya rekordja (2019-ből) 1 nap, 4 óra 2 perc, 26 másodperc, és azt is egy Ultime trimarán (Maxi Edmond de Rothschild) állította be.

Hab a tortán, hogy Franck Cammas és Charles Caudrelier mindössze 58 másodperccel előzték meg a Francois Gabart–Jimmy Spithill (MACIF) párost. Az idén mindkét hajó ott lesz a rajtnál, igaz, az utóbbi új színekben (Team Actual – Yves Le Blevec).

Új résztvevők az Ultime-buliban
A Banque Populaire XI Ultime (Armel Le Cléac’h) áprilisban gördült ki a csarnokból, de a csapat – bár benevezett – egyelőre nem kezeli tényként az indulást, csak akkor állnak rajthoz, ha mindennel készen lesznek. Francois Gabart sem töltötte tétlenül az elmúlt időszakot, hamarosan az ő új trimaránja is elkészül, de csak ez az, ami biztos.

További rohanógépek
A Leyton nevű Multi 50 trimarán elvileg szintén részt vesz a Fastnet Race-en, gyakorlatilag azonban a Multi 50 osztály versenynaptára még keresztbe tehet az akciónak. Jelentkezett az Ultim’emotion 2 (korábban Prince de Bretagne, amelyik a Sodebo ORMA 60 trimarán meghosszabbításával született), míg MOCRA kategóriában a MOD70-esek közül egyelőre csak az Argo indulása biztos (de így is tucatnyian vannak az osztályban).

(forrás: Rolex Fastnet Race; fotók: adonnante.com; tropheejulesverne.org; courseaularge.com; adonnante.com; bernard-gallay.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!