A világ legértékesebb hajóroncsa: a Nuestra Senora de Atocha

35 évvel ezelőtt, a legendás mélytengeri kutató Mel Fisher fedezte fel a Nuestra Senora de Atocha roncsait. A hajó az új világból Spanyolországba tartott 1622-ben, amikor egy hurrikán miatt elsüllyedt. 260 ember vesztette életét, és csak öten maradtak életben akik a vitorlába kapaszkodva a víz felett tudtak maradni.

A Senora de Atocha-nak számos értékes rakománya volt. 40 tonna aranyat és ezüstöt, valamint körülbelül 70 fontnyi kolumbiai smaragdot szállított, ami világ egyik legkülönlegesebb és legértékesebb drágaköve.

A spanyolok megpróbálták visszaszerezni az értékes rakományt, mert a raktér jól záródott és így bíztak benne, hogy épségben maradt. Azonban egy második hurrikán csapott le nem sokkal később és az egész roncs nyom nélkül elveszett.

1969-ben, több mint 300 évvel később, Mel Fisher kezdte el keresni Atocha kincsét. Ez a küldetés hosszúnak és veszélyesnek ígérkezett. Néhány nyom menet közben meggyőzte őt, hogy egyre közelebb áll a nagy felfedezéshez. Kollégái találtak néhány ezüst rudat 1973-ban, aminek jelzései megegyeztek Atocháról szóló dokumentációval. Két évvel később találtak öt ágyút, ami egyértelműen a hajóról származott, majd 1980-ban felfedezték az Atocha testvérének, a Santa Margaritának a roncsát is.

A roncsmentés közben a legénység három tagja (az egyik búvár, a fia és a felesége) életét vesztette, amikor a hajójuk felborult. Fischert megrázta az eset, de folytatta a kutatást, meg volt róla győződve, hogy az elveszett csapattársak is az expedíció folytatását akarnák. Minden reggel azt mondta: „Ez lesz az a nap!”.

1985. július 20-án – 15 évnyi kutatómunka után – Mel Fisher megtalálta a Nuestra Senora De Atocha roncsait Florida Keys partjainál. A rakomány értéke, az akkori becslések szerint körülbelül 450 millió dollár volt. Az elképesztő kincs 24 tonna ezüstrudat, 125 aranyrudat 100000 db érmét és 1200 font egyéb ezüst tárgyat jelentett. Bár a megtalált lelet hatalmas volt, a történészek szerint legfeljebb a fele lehetett a teljes rakománynak. Más fontos, történelmi jelentőségű leletet is felszínre hoztak, például 20 bronz ágyút, navigációs műszereket és indián őslakosoktól gyűjtött tárgyakat. 2014-ben az Atocha bekerült a Guinness-rekordok közé, mint a világ legértékesebb hajóroncsa.

A kutatás nehézségein túl a kincsvadásznak a bürokráciával is meg kellett küzdenie. Florida állam – bár Fischernek megvásárolt licence volt a kutatásra – a megtalált kincs értékét látva meggondolta magát és lefoglalta a teljes leletet. Hosszú pereskedés után, melyben Floridát és a szövetségi államot is beperelte, végül az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága az ő javára határozott.

A lelet egyik legismertebb darabja a „money-chain”, egy arany lánc, amely a derék mögött lógott. Mel Fisher is felvette, amikor megjelent Johnny Carson „The Tonight Show” -jában. Csak ez a lánc önmagában – a becslések szerint – 100 000 dollárt ér.

Részben ennek a leletnek a hatására született meg a 2001-es UNESCO egyezmény, amely a kulturális örökség védelméről szól. A jogi győzelem ellenére Fischer megegyezett Florida állammal arról, hogy egy múzeumot alapít, ahol kiállítja a történelmileg legértékesebb darabokat. A Mel Fisher Museum így ma is látogatható a floridai Key Westben.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!