A vihar is beleszólt a Vendée Globe-ba

celebrationA Fa Nándor mögött érkezőknek érdekes fordulatokat tartogat még Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásverseny.

A 9. helyen hajózó Eric Belliont a rendezőség eredetileg vasárnapra várta, ehhez képest tegnap este futott be, miután egy heves viharban megsérült a nagyvitorlája a felhúzó halszemnél, ezért le kellett eresztenie az egész rongyot, és azóta csak orrvitorlával tud haladni. Ez nemcsak azért lassítja a hajót, mert kisebb a vitorlafelület, hanem azért is, mert így nem tud olyan élesen haladni a széllel szemben, mint grósszal együtt.

finish-a

Rosszabbul Járt Conrad Colman, akinek szombat éjjel kidőlt az egész árbóca. Hogy a rudazat ne tegyen kárt a hajóban, azonnal le is kellett vágnia az egészet, csak a bummott tudta megtartani, abból kell pótárbócot készítenie, ha külső segítség nélkül célba akar érni. Ez bonyolult művelet, mert a bummon ki kell alakítania valamiféle talpszerkezetet, amivel csatlakozni tud a fedélzethez, és alkalmasint néhány pótveretet kell ráapplikálnia, amiknél fogva ki tudja merevíteni, vagy amin keresztül fel tudd rá húzni egy kicsi orrvitorlát. Ezzel 4-5 csomót tud menni a hajó kedvező szelekben, vagyis Conradnak ideális viszonyok között is egy hetébe telik, mire beér – írta az index.hu.

conrad-colman-foresight-natural-energy-r-1600-1200

Conrad Colman

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!