A vártnál súlyosabb lehet a tengerszint emelkedése

2019. november 22.
Címkék :

Megelőző intézkedések nélkül 2050-ig azokat a tengerparti területeket, amelyeken ma 300 millió ember él, évente legalább egyszer el fogja árasztani a víz. A korábbi prognózisok 80 millióra becsülték a legalább évi egyszeri áradás által érintett emberek számát.

Az újabb kutatás szerint az érintettek nagy része, 237 millió ember hat ázsiai országban él: Kínában, Bangladesben, Indiában, Vietnamban, Indonéziában és Thaiföldön.

Azon partvidéki lakók számát, akiknek az eddigi élettere 2050-ig a klímaváltozás következtében jelentkező vízszintemelkedés miatt tartósan víz alá kerül, 150 millióban határozta meg a Climate Central, közülük 30 millióan Kínában élnek. A prognózis szerint 2100-ig a hat érintett ázsiai országban összesen 250 millió ember által lakott terület kerül víz alá. Ez ötszöröse annak, mint amennyit az eddig becsültek.

A kalkulációk rámutatnak arra, hogy a klímaváltozás még a mi életünkben megváltoztathatja a városokat, a gazdaságokat, a partvidéki területeket és a világ egész régióit – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!