A tökéletes koktél házi karanténhoz

2020. április 7.
Címkék :

Március 28-ával bevezették a kijárási korlátozást, aminek következményeként remélhetőleg már tényleg csak az lép ki lakásából, házából, akinek feltétlenül muszáj. Egyre nehezebb azonban elviselni a bezártságot, amin segíthet egy finom frissítő. Természetesen csak felelősséggel fogyasztva!

A beszédes nevű Quarantini bemutatása előtt muszáj megosztanunk a hozzá vezető történetet: bárok, kocsmák, éttermek – már rég zárva, még az első körben lakat került rájuk. Amelyikre nem, az is csak kora délutánig lehet nyitva. Nem volt ez másképp az Egyesült Államokban sem, ahol a 45 éves Derek Brown koktélbár-tulajdonos is szépen otthon találta magát, egyik napról a másikra. Két héttel ezelőtt a közösségimédia-oldalán felajánlotta a követőinek, hogy küldjék el neki, milyen italaik vannak otthon, ő pedig postafordultával megírja, hogy abból milyen koktélok készíthetők.
Egy beérkezett „pályamű”, és a rá adott válasz: bourbon, gin, édes és száraz vermut, szirup, szóda, gyömbér, maraschino cseresznye. Megoldás a Suffering Bastard (szabad fordításban: Szenvedő Gazember) koktél, amihez bourbon, London dry gin és gyömbér szükségeltetik.

Brown néhány hasonló eset után rájött, hogy a receptek jó része bizonyos mintákat követ, adhatók sablonmegoldások: ha a bor a kedvenced, jöhet a sangria, ami egyszerűbben készíthető el, mint bármi más. Önts egy palack fehér vagy vörös nedűt nagyobb kancsóba, tölts utána némi narancslét és vodkát. Ha van otthon gyümölcs, darabold fel, dobd utánuk, aztán már csak pár spriccelésnyi szóda kell, és kész.

Könnyű nyári italra vágysz? Az alapja keserű (Campari) vagy édes (Aperol) likőr, amiből löttyints 5 centilitert a jégre, amit szóda és habzóbor kövessen. Ha utóbbi nincs, akkor buborékos ásványvíz is megteszi.
És akkor a Quarantini:
– 5-6 centiliter vodka vagy gin. A lényeg, hogy nem kell feltétlenül édesnek lennie, de égetett szeszre van szükséged.
– 2 centiliter citruslé (citrom vagy lime)
– 2-3 centiliter szirup. Ha nincs bolti, készíts: egységnyi cukor és víz, összemelegítve.
– némi tört jég.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!