A síszövetség névadó támogatója az országos amatőr gyermeksíbajnokságnak

Jövőre Magyar Sí Szövetség Kupa néven rendezik meg a harmincéves múltra visszatekintő országos amatőr gyermeksíbajnokságot.

Dr. Fürstner József, a síszövetség elnöke és Fehér Gyula, a síbajnokság versenyigazgatója megállapodást írt alá a Szlovák Turisztikai Képviselet és a budapesti Szlovák Intézet A tél Szlovákiában kezdődik elnevezésű, december 13-án megtartott bemutatóján. A szerződés szerint a 30 éves múltú neves gyermeksíversenyt Magyar Sí Szövetség Kupa elnevezéssel rendezik meg.

Dr. Fürstner József elmondta, a megállapodással a hazai és szlovák sítársadalmon átívelő kapcsolatrendszereket és szakértői bázisokat sikerül közös munkára összpontosítani. Ennek köszönhetően a jövő generációi számára sikerül további erős ösztönzést adni arra, hogy minél többen éljenek a szabad levegőn való mozgás lehetőségével, megteremtve az esélyét annak, hogy az alpesisí-versenyzők utánpótlása hosszú távon is széles körben biztosítva legyen.

Fehér Gyula, a síverseny ötletgazdája és versenyigazgatója kifejtette, az elmúlt három évtizedben piaci szereplők, elsősorban különböző nagy autós márkák voltak a névadó támogatók, most azonban szintet lépett a verseny. Jelentős üzenete van annak, hogy a két évvel ezelőtt megújult síszövetség és vezetősége a szárnya alá vette az amatőr síző gyermekek népszerű versenyét. Maga a verseny továbbra is megőrzi amatőr jellegét, a versenykiírás nagyjából marad, ami eddig volt. A versenyigazgató bízik abban, hogy az amatőr jellegű versengés örömét egyre többen megismerik. Idővel sikerül újabb, innovatív ötletekkel színesíteni ezt a fajta versenyzést, ezáltal ösztönözve az amatőr és a versenysportolók közötti lehetséges együttműködési felületek kialakítását.

Az Alacsony-Tátrát bemutató sajtótájékoztatón szót kapott dr. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, nagykövet is, aki a síverseny legelső fővédnöke volt. Történészként és a Magyar Sí Szövetség egykori tiszteletbeli elnökeként hangsúlyozta, hogy a hagyománytisztelet, a múlt értékeinek megbecsülése mindig jó alapokat biztosít a továbblépésnek, a haladásnak.

A széles körű összefogásnak jó példája, hogy a Magyar Sí Akadémia szakemberei az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is aktív részesei a verseny lebonyolításának. Klausmann Viktor, az akadémia elnöke most is a rendezvény hivatalos műsorközlője lesz. Sona Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet budapesti vezetője bízik abban, hogy idővel egyre több magyar síturista kedveli meg a szlovákiai síterepeket. Kiemelte, hogy Donovaly már tíz alkalommal házigazdája a februári országos amatőr gyermeksíbajnokságnak, azaz mostantól a Magyar Sí Szövetség Kupának, amely kitűnő alapja lehet további magyar–szlovák turisztikai együttműködéseknek. A verseny fővédnöke most is Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke lesz. Várhatóan személyesen megjelenik a díjátadón, annál is inkább, mivel ő Donovaly síterepének tulajdonosa.

A verseny kiírása itt érhető el.

Rövid összefoglaló film a 2022-es versenyről:

YouTube video

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!