A név a kupán: James Joseph Giltinan

Több mint nyolcvan éve, 1938 januárja óta a JJ Giltinan 18ft Skiff Championshipet tekintjük a 18 lábas osztály világbajnokságának, és azóta igen sok nagy nevet véstek fel a trófeára. Ezek közül sokan sokat ismernek, kevesebben vannak azonban tisztában a névadó történetével.

James Joseph Giltinan a sport nagy rajongója, támogatója és népszerűsítője volt, és akkor tett szert jelentős ismertségre Ausztráliában, amikor az 1900-as évek elején komoly részt vállalt a Rögbi Liga megalapításában. Azóta is úgy tartják nyilván mint a sportág helyi alapító atyját, aki rengetegszer tárgyalt politikusokkal és üzletemberekkel, hogy a tervét megvalósítsa. Szeretett volna ugyanis elszakadni a rögbiszövetségtől, hogy kedvezőbb helyzetbe hozza a játékosokat, és úgy fejlessze a színvonalat, hogy az jobban illeszkedjen az akkori telepesek igényeihez.

Tevékenysége nyomán 1907 augusztusában rengeteg játékos írt alá hozzá, vállalva annak a kockázatát, hogy egy életre kitiltják őket a szövetségből. Közülük a legnagyobb fogás Dally Messenger, a Rögbi Szövetség akkori legfényesebb csillaga volt. Giltinan és két társa Sydney-ből kikocsizott Double Baybe, hogy megkapja Dally édesanyja, Annie Messenger jóváhagyását a fiú átigazolásához. Hét hónappal később a Sydney Rugby League élt és virult, egy év múlva az első ausztrál válogatott el is utazott Angliába egy mérkőzésre.

A huszadik század első felében egyfajta természetes összefonódás jött létre a Rögbi Liga és a 18 lábas szövetség között, mert sok sportoló volt tagja mindkettőnek, és télen a pályán, nyáron a vízen küzdöttek egymás ellen. Amikor aztán a vitorlázók között megtört az egység, megalakult Új-Dél-Wales 18 lábas Szövetsége (ez ma az Ausztrál 18 lábas Szövetség), amelynek elnökévé James Joseph Giltinant választották.

Emberünk nem kisebb céllal vágott neki a munkának, mint hogy nemzetközivé tegye a 18 lábas vitorlázást, illetve világszerte ismertté tegye annak nagyszerűségét, ezért megalapította a JJ Giltinan Trophyt. Az első – nem hivatalos – világbajnokságot 1938-ban rendezték meg Sydney Harbourban.

1938. január 27-e volt az első versenynap, a korabeli beszámolók alapján pedig igen sokan érdeklődtek az esemény iránt: nyolc komp szállította a nézőket, és minden feltétel adott volt ahhoz, hogy ez a soha nem látott tömeg rendesen követhesse a viadalt. A liga nem dolgozott hiába, körülbelül nyolcezren tolongtak a rakparton is, hogy láthassák a küzdelmet – írta a krónikás.

A JJ Giltinan Trophy azóta is a világ első számú eseménye a 18 lábas szkiffek számára.

(forrás: 18 Footers League, fotók: sail-world.com, 18footers.com.au)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!