A NASA megtalálta a legmélyebben fekvő szárazföldet

2019. december 23.
Címkék :

A Föld legmélyebben fekvő területe négy kilométer jég alatt rejtőzik az Antarktiszon.

Azt már régen nem hisszük, hogy mindent tudunk a Földről, de néha olyan új adatok és tanulmányok látnak napvilágot, amelyek ennek ellenére is meglepnek. Ezúttal a NASA képeszt el minket a legmélyebb szárazföldi kanyon felfedezésével, amely a Denman-gleccser alatt, a tenger szintje alatt több mint 3,5 km-re fekszik.

Az adatok összegyűjtése és elemzése után a NASA megmutatja az igazi kontinenst az Antarktisz jégsapkája alatt. Olyan, mintha minden jég és víz eltűnne, hogy megnézhessük, mi rejtőzik alatta. Ez a kutatás a NASA Making Earth System Data Records for Use in Research Environments programjának részét képezi, és tartalmazza az Antarktisz topográfiai/batimetriai térképét. Az Antarktisz jege alatt rejtett hegyek, völgyek és kanyonok ezen új adatai segítenek előre jelezni a jövőbeli jégveszteséget.

Így nézne ki az Antarktisz jég nélkül

Amikor az adatelemzés befejeződött, meglepő felfedezésre jutottak. Közismert, hogy sok árok rejtőzik mélyen a világ óceánjaiban, de a földrészek egyikén sem található olyan hely, amely ilyen mélyen a tenger szintje alá megy. A Denman-gleccser alatt most megtalált árok kicsit több mint 3500 méterrel fekszik a tengerszint alatt. Alapvetően egy lyuk a földben. Ez jóval mélyebb, mint a Holt-tenger, amely 432 méter mélyen van a tengerszint alatt. A Denman-gleccser alatt található kanyont egy vastag jégréteg borítja – írta a Severe Weather Europe.

Az Antarktisz alapkőzet-topográfiája jég nélkül, ahol láthatjuk a különféle hegyeket és völgyeket, valamint a mély kanyonokat. A Denman-gleccser mélypontját a piros négyzet jelöli

Ha nagyítunk, láthatjuk a kanyon alakját, ami körülbelül 20 km széles és 100 km hosszú, és teljesen tele van jéggel. Megvizsgálva azt, hogy mennyi jég áramlik át a keskeny hasadékban évente a kutatók rájöttek, hogy legalább 3500 méter tengerszint alatti mélységben kell lennie ahhoz, hogy az összes fagyott vízmennyiség elférjen.

A NASA új kutatása tartalmazza az Antarktisz feletti jéglemezek vastagságát. A jégtakaró magasságából és a jég alatti terepből számítva megmutatja, milyen vastag a jégtakaró valójában. Láthatjuk, hogy az Antarktisz nagy részén a jég vastagabb, mint 2,5 km, és a jég vastagsága nagy területen meghaladja a 3 km-t. A vastagabb jégtakaró körülbelül 4,7 km, és nem meglepő, hogy hol van.

A Denman-gleccser alatti mély kanyonon ismét nagyítva láthatjuk a vastag jégtakarót, ami a kanyon mélysége miatt 4,7 km vastag, és a legvastagabb jégtakaró az egész Antarktiszon. Az alábbi videón egy 3D-s modell mutatja be a jégmentes Antarktiszt, ahol láthatjuk a különféle hegyláncokat, völgyeket és mély kanyonokat.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!