A lélektani határ alá esett a Velencei-tó vízszintje

2024. augusztus 11.
Címkék :

A Velencei-tó vízállása 120 centiméter alá esett, és egyelőre nem látni, mikor érhet véget az aszályos időszak.

Ha nem változik a helyzet, visszatérhetnek azok az idők, amikor a „kritikus” volt a legenyhébb kifejezés a vízszintre. Ahogy Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője fogalmatott, „izgalmas heteken vagyunk túl”.

A gyakori légnyomásváltozások és a magas hőmérséklet miatt ugyanis nem csak a halak kapókedve romlott, de akadtak olyan napok, amikor nagy baj is kialakulhatott volna. Körülbelül másfél hete lett nyugalmasabb az idő, valamelyest normalizálódott a víz és a levegő hőmérséklete. Ám a szövetség még kivár a haltelepítésekkel, mert még kockázatosnak érzi a lépést.

Júliusban nem volt csapadék, és egyelőre nem várható változás augusztusban sem, ezért folyamatosan csökkent a Velencei-tó vízállása. És bár a szint még elfogadható, nagy szükség lenne arra, hogy megérkezzen az eső és ne folytatódjon az apadás. Ugyanígy lenne lényeges az is, hogy az őszi-téli időszakban visszatöltődjék a tó a megfelelő vízszintre.

Egyébként a Velencei-tó iránti bizalom mértéke emelkedő görbét mutat, a tóhoz érkezők összességében pozitív tapasztalatokkal tudnak távozni. Ha nem is tért még vissza a 2021-es év előtti látogatottsági szint, azért a helyzet folyamatosan javul.

„Esély sincs arra, hogy víz kerüljön a tóba csapadék nélkül, hiszen a két víztározó zsilipje átfolyósra van állítva” – jegyezte meg a MOHOSZ kirendeltségvezetője. „Ha továbbra is marad az aszály, a vízállás további csökkenése várható, és nagyjából szeptember végére beáll a minimum érték.”

fotók: vg.hu, flickr.com, info-budapest.com

forrás: vg.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!