A legnagyobb balatoni tragédia

Pajtas_emlekmu1954. május 30-án volt a balatoni hajózás legsúlyosabb balesete, amikor a Pajtás nevű hajó elsüllyedt. Ennek emlékére május 24-én 16:30-tól filmvetítés és előadás lesz Balatonfüreden, a Lipták Gábor Városi Könyvtárban.
Az első részben Kersák János hajógépész visszaemlékezéseiről készült 1993-as dokumentumfilmet lehet megnézni. A folytatásban Deák István nautikai és igazságügyi hajózási szakértő tart előadást. Az előadás ingyenes!

Pajtas-Kalnai-Attila

A legalább 23 áldozatot szedő tragédia okáról elterjedt, hogy az utasok a Pajtás nevű hajó fedélzetének egyik oldalára tódultak egy vitorlásversenyt nézni, és emiatt borult fel a jármű. Ez azonban máig nem tisztázott, sőt, vannak szemtanúktól származó beszámolók, amelyben ezt a lehetőséget egyértelműen cáfolják. Elmondásuk szerint annyira túlzsúfolt volt a fedélzet, hogy megmozdulni sem lehetett, nemhogy egyik oldalról a másikra átmenni. Tehát elég valószínű, hogy a tragédiát az okozta, hogy a kelleténél jóval többen tartózkodtak a fedélzeten.

balaton_titanic_pajtas (01)

Amit biztosan lehet tudni az az, hogy 1954. május 30-án 11:45 perckor a Pajtás gőzhajó Balatonfüredről Tihanyba indult. Az indulás után egy majdnem teljes fordulatot kellett tennie ahhoz, hogy irányba kerüljön. A manőver közben azonban elkezdett billegni a hajó és végül a bal oldalára fordult. Az alsó fedélzet teljesen víz alá került. A hajó utasait a közelben zajló vitorlásverseny résztvevői kezdték el menteni, de így is legalább 23 áldozatot követelt a tragédia.

Pajtas

Forrás: balatontipp.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!