A lányok odacsaphatnak a fiúknak

Bár női legénységi tagok eddig is rendszeresen jelentek meg a Bermuda Gold Cup mezőnyében, de a világbajnokságon még sosem indult női csapat. Pláne nem kettő.

Mivel az 1980-as évek közepén átalakult a Bermuda Gold Cup lebonyolítási rendszere, azóta többször indultak hölgyek a regattán, elég csak Betsy Allison, Sally Barkow, JJ Fetter (USA), Paula Lewin (Bermuda) vagy Klaartje Zuiderbaan (Hollandia) nevét említeni. Az utóbbi két évben a Lucy Macgregor nevével fémjelzett női csapat, a Team Mac (Nagy-Britannia) a negyedik helyig jutott. De a világbajnokság más tészta, az eddig csak a férfiak játszótere volt, azon női kormányos sosem indult. A jövő héten azonban ez megváltozik.

Az idén ugyanis a világbajnokságot a 70. Bermuda Gold Cuppal együtt tartják október 26–30. között, 16 csapat részvételével. Az rajtlistán pedig feltűnt Pauline Courtois (FRA) és Anna Östling (SWE) neve. Előbbi másodszor indul Bermudán, tavaly a vigaszágra került, míg utóbbi kétszeres női párosverseny-világbajnok (2014, 2016).

A svéd hölgy az elmúlt évekről elmondta: „2015-ben indultunk először World Match Racing Tour eseményen, miután megnyertük a tavaszi kvalifikációs versenyt. Komoly kihívás volt a regatta, imádtuk minden percét, csak az eredmény maradt el a várttól. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, azokra alapozva 2016-ban is megcéloztuk a WMRT-t, de a liga M32-es katamaránokra váltott, amiben fizikai hátrányban voltunk a fiúkhoz képest. Most, hogy a Tour visszatért az egytestű vitorlásokhoz, ismét egyenlők az esélyek. Az utóbbi hét évben sokat versenyeztem, de közben muszáj volt dolgoznom is, mert a női párosversenyzésben egyelőre nincs annyi pénz, mint a férfiaknál.”

Östling 2006-ban kezdett páros versenyezni, 2012-ben az olimpián képviselte az országát.

Courtois 2018-ban második, 2019-ben harmadik lett a női párosverseny világbajnokságban, ezúttal vegyes csapattal indul. „Komoly megtiszteltetés számunkra az indulás lehetősége, meggyőződésem, hogy nagyot lendítene a női vitorlázáson, ha ez mostantól mindig adott lenne a hölgyek számára. A Bermudán használt IOD hajó nagyobb és nehezebb, mint amivel edzeni szoktunk, ám páros versenyzéshez tökéletes” – mondta.

A 70. Bermuda Gold Cup 2020 nyílt párosverseny-világbajnokság rajtlistája
Johnie Berntsson (Svédország)
Jeppe Borch (Dánia)
Taylor Canfield (USA)
Pauline Courtois (Frandiaország)
Nicklas Dackhammar (Svédország)
Kelsey Durham (Bermuda)
Lance Fraser (Kanada)
Torvar Mirsky (Ausztrália)
Eric Monnin (Svájc)
Anna Östling (Svédország)
Chris Poole (USA)
Phil Robertson (Új-Zéland)
Mati Sepp (Észtország)
Jelmer van Beek (Hollandia)
Matthew Whitfield (Nagy-Britannia)
Ian Williams (Nagy-Britannia)

A verseny honlapja, a WMRT honlapja.

(forrás: wmrt.com, fotók: wmrt.com; wingssailing.se; metropole-rouen-normandie.fr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!