A külföldiek szeretik Magyarországot

2018. szeptember 19.
Címkék :

Az idei év második negyedében a külföldiek 14 millió alkalommal utaztak Magyarországra. A beutazások száma az egy évvel korábbihoz képest 3,6 százalékkal nőtt, ezen belül az egynapos utak száma 2 százalékkal csökkent, a többnapos tartózkodásoké 18 százalékkal emelkedett.

A KSH statisztikai tükör szerint külföldi látogatók költése 9,3 százalékkal nőtt, és 2018. II. negyedévében folyó áron 501 milliárd forintot tett ki. A magyar lakosság külföldi utazásainak száma 10, az utazásokhoz kapcsolódó kiadások 3,3 százalékkal bővültek.


2018. II. negyedévében a külföldiek 14 millió alkalommal utaztak Magyarországra, 3,6 százalékkal többször, mint az előző év azonos időszakában. Az egynapos utazások száma 2,0 százalékkal mérséklődött, elsősorban a rokon- és barátlátogatások, az átutazások és a munkavégzési céllal tett utak csökkenése miatt. A többnapos utazások száma 18 százalékkal nőtt. A 9,3 millió egynapos beutazás kétharmada magánjellegű volt, egynegyede vásárlási célú út. Az egynapos üdülési céllal tett utazások száma az előző év azonos időszakához viszonyítva 16 százalékkal bővült. Ezen utak közel felét a szlovákok, egyharmadát az osztrákok utazásai teszik ki, amelyek egyaránt 20 százalék körüli növekedést mutattak. A vásárlási célú utak száma változatlan 2017. II. negyedévéhez mérten. A munkavégzési céllal tett utazások jelentősen visszaestek (19 százalékkal), főként az osztrák, a szlovák és az ukrán utazások csökkenése következtében. A többnapos utak esetében a szabadidős, szórakozás, egészségmegőrzési célúak aránya 60 százalék volt 2018 II. negyedévében. Az üdülési céllal tett utak száma – ami a beutazások közel egyharmadát tette ki – 7,4 százalékkal bővült.


2018. II. negyedévben 4,4 millió többnapos beutazásra került sor, a legtöbben Romániából (648 ezer fő), Németországból (605 ezer fő), Ausztriából (387 ezer fő) és Szlovákiából (341ezer fő) érkeztek hazánkba. Az osztrákok száma harmadával, a németeké és a románoké hatodával nőtt, a szlovákoké 9 százalékkal csökkent az előző év II. negyedévihez képest.


A külföldiek Magyarországra tett utazásainak tartózkodási ideje átlagosan 2,3 napot tett ki, 1,4 százalékkal többet, mint előző év azonos időszakában. A magyarországi utazásokon részt vevő külföldiek összesen 31 millió napot töltöttek el hazánkban, 5,0 százalékkal többet, mint 2017. II. negyedévben. A többnapos utazásokra érkezők összesen 22 millió napot tartózkodtak Magyarország területén, az átlagos tartózkodási idő (7,9 százalékos csökkenéssel) 5,0 nap volt. A Magyarországra látogató külföldiek utazásaikhoz kapcsolódóan 2018. II. negyedévben 501 milliárd forintot költöttek, 9,3 százalékkal többet, mint 2017. II. negyedévben.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!