A közérdek vagy a profit mellé áll a jogalkotó Balatonakaliban?

2024. április 14.
Címkék :

Egy rövid, száguldó vonat ablakából felvett videó borzolja a kedélyeket a Facebookon, amin Balatonakali volt kempingje látható. Rajta a Balaton-partra nem való kockaházak egyhangú sora nőtt ki gombaként.

A hajdan a balatoni kempingeket a megyei önkormányzatoktól felvásárló, SCD Group 2016 körüli bedőlése után Balatonakali mindhárom kempingjét nyomott árakon vásárolták meg magánbefektetők. A település hiába kért állami segítséget ahhoz, hogy élhessen elővásárlási jogával, legalább a helyi és országos jogszabályokban szereplő parti sétányok kialakításáért, nem kapott – emlékeztetett Koncz Imre polgármester az előzményekre. Ezt megelőzően ráadásul az történt, hogy amikor az SCD megszerezte a balatoni kempingeket, négypárti egyezséggel módosították a Balaton-törvényt, több mint háromszorosára megemelve a kempingek beépíthetőségét. Ez durván megnövelte a már magántulajdonban lévő ingatlanok értékét, megalapozva a kempingek máig tartó beépítési lázát – jegyezte meg a településvezető.

A polgármester a videót megnézve közölte: a hajdani Holiday kemping területét mutatja, amelynek egy része előtt az elhíresült nádirtás történt 2018 végén. A kempinget felszámolást követően az SSS Group Kft. szerezte meg ezelőtt, 2017 környékén, ami ezután be is zárt.

A cég fejlesztése azóta két helyrajzi számon valósul meg. Az építési engedély megfelel a jogszabályi előírásoknak és szállásépületre szól, mivel itt mást nem lehet építeni. A helyi építési szabályzat (HÉSZ) szerint „különleges kemping” besorolású mindkét terület. Oszthatatlanok, így jelenleg használati megosztás szerint osztoznak a tulajdonosok, hányadok alapján. Koncz Imre a megépült házakról elmondta, a 10 százalékos beépíthetőséget teljesen kihasználták. Megjegyezte, hogy a 2008-ban négypárti egyezséggel módosított Balaton-törvény 4,5 százalékról 15 százalékosra növelte a balatoni kempingek beépíthetőségé, amit helyi szabályozással sikerült 10 százalékosra csökkenteni.

Arra a kérdésre, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért, a polgármester úgy felelt; „a mindenkori jogalkotást befolyásoló gazdasági érdek, itt nem lehet jobb- vagy baloldalt kiáltani. Az önkormányzat semmiképpen sem, mi inkább elszenvedői vagyunk a kialakult helyzetnek, mindamellett a kritika természetesen itt csapódik le.”

Hangsúlyozta, az önkormányzat folyamatosan dolgozik azon, hogy ami még menthető azt mentse. Egyezkedik a magántulajdonosokkal a vízpart hozzáférhetőségének növeléséért, a parti sétányok kialakításáért.
„Azon szerencsés települések egyike vagyunk, ahol megvan az elvi lehetősége annak, hogy mindenki számára elérhető partszakasz legyen akár a teljes belterületünk a jövőben. Ez viszont csak akkor érhető el, ha a jogalkotó ezúttal a köz- és a nemzeti vagyon érdekében alkotja meg a vonatkozó jogszabályi hátteret. A labda most éppen a jogalkotónál van! Ő dönt, hogy végre a közérdek vagy ismét a profit mellé áll!” – hangsúlyozta Koncz Imre, a jelenlegi szabályozást hamarosan felváltó, egyeztetés alatt álló új Vízparti Tervre utalva.

Az adózással kapcsolatban a polgármester elmondta, nincs problémájuk a videón szereplő terület beruházójával. Jelenleg telekadót fizet, ami itt 300 Ft/négyzetméter/év. Most kezdődik az épületek használatbavételi engedélyezési eljárása, egyenként. Ahogy egy épület elkészül, arra meg tudják kérni a használatbavételi engedélyt, így az eljárást sok ütemre bontják.

A használatbavétel után a tulajdonosoknak építményadó kötelezettségük is keletkezik (ami 1500 Ft/négyzetméter/év a kiemeltnek számító övezetben), illetve amennyiben nem a tulajdonos vagy egyenes ági hozzátartozója tölt ott vendégéjszakát, akkor idegenforgalmiadó-kötelezettség is terheli az ott időzőket – írta a hirbalaton.hu.

fotók: nlc.hu, sssgroup.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!