A kikötő jótékony királynői

Az évente megrendezett Queen of the Harbour verseny az Ausztrál 18 lábas Liga egyik legfontosabb eseménye, és szinte a kezdetektől összefonódik vele.

A Ligát 1935-ben alapították, és már 1936-ban kezdeményezték egy olyan verseny indítását, amelyik jótékony célra (akkor épp a Royal Alexandra Gyerekkórház részére) gyűjtött pénzt. Azért, hogy céljukat minél előbb elérjék, 1937-ben életre hívták a Queen of the Harbour mozgalmat (akkor még Queen of the Waves néven). A bevételből a kórház mellé iskolát terveztek, így a rendszeres kezelésekre érkező gyerekek napközben az orvosi ellátáson túl oktatásban is részesülhettek. Hatezer ausztrál dollár jött össze, és a világban uralkodó bizonytalanság miatt egy alapban adták át az összeget a kórháznak, amelynek a vezetősége végül más forrásokhoz nyúlt az iskola megépítése érdekében, és annak a Fred Birks nevet adta. Később a hatóságok azt javasolták, hogy legalább az egyik szárnya kapja meg a Liga nevét, ám ezt nem fogadta kitörő öröm, hiszen a pénzgyűjtés az építés miatt indult. A köztes megoldás egy kórterem felújítása lett, amit aztán az eredeti céloknak megfelelően használtak. Azóta a Queen of the Waves (majd később Queen of the Harbour) versenyt minden évben megrendezik, kivéve 2020-ban a járvány miatt.

Queen of the Harbour, 1971

Az 1972–73-as évkönyv így írt az akcióról: 1937-től 1972-ig 58 434 dollárt gyűjtöttünk. Ehhez jön a Nőbizottság (Ladies’ Committee) a nézőhajókon összekalapozott pénze, aminek köszönhetően a végösszeg 64 994 dollár. Ebből telt még víruslaboratóriumra és annak felszerelésére is. A királynőjelöltek és támogatóik önzetlen munkája külön tiszteletet érdemel, erőfeszítéseik nem voltak hiábavalók, tevékenységük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kórházba kerülő gyermekek helyzete könnyebbé váljon.

Az idén március 21-én 16–24 csomós északkeleti szélben Tatiana Cardoso nyerte el a címet a The Kitchen Maker-Caesarstone fedélzetén, Jordan Girdis, Lachlan Doyle és Cameron McDonald társaságában. A verseny szorosságát jól mutatja, hogy a második helyezett appliancesonline.com.au (Sophie O’Loughlin, Simon Nearn, Ed Powys, Brandon Buyink) 11 másodperccel maradt le, a harmadik Yandoo (Ombeline Even, John Winning, Fang Warren, Mike Kennedy) pedig csak további 6 másodperccel. A teljes eredménylista itt. (https://www.18footers.com.au/results/queen-of-the-harbour-2021-results/ ) A The Kitcen Maker ezzel az utóbbi négy regattából hármon (2017, 2019, 2021) diadalmaskodott.

Queen of the Harbour regatta, 2021 (18:25-nél kezdődik a közvetítés, 49:35-nél pedig az utolsó – meglehetősen látványos és izgalmas – szakasz. Kommentátor a vízen: Tom Slingsby):

YouTube video

Ezzel az Ausztrál 18 lábas Liga 2020–21-es szezonja véget ért.

(fotók és forrás: 18footers.com.au)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!