A kárókatonák eredményesebbek, mint a horgászok

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) kétrészes közleményben ismertette a 2021. évi telepítési és fogási adatokat, először volt több a telepítés, mint a horgászfogás.

A szövetség közleménye szerint az átlátható és felelős halgazdálkodás eredményeként növekedett az önerős telepítések mértéke. Továbbá javult adatszolgáltatások pontossága, sőt, első alkalommal fordult elő, hogy a horgászok halelvitele elmaradt az általuk finanszírozott telepítések mennyiségétől.

Magyarországon jelenleg az alábbi módokon lehetséges legális halelvitel a természetes vizekből: horgászfogás (halelvitel, a statisztikában a termelő tógazdaságokban mint nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken horgásztatással értékesített hal mennyisége nélkül); horgászversenyek szelekciós fogása (2020-tól gyűjtött adat); rekreációs halászfogás; ökológiai célú, szelektív halászat; halászati engedélyes halfogás továbbnevelésre; bemutató halászat.

A mindenkori legnagyobb fogási hányad a horgászfogás, ami természetesen nem a megfogott, hanem a vízpartól elvitt (kifogott) halakat takarja. Ezekben a fogásokban a turistahorgászok eredményei és a horgászverseny szelekciói is szerepelnek.

A tavalyi, összességében 4607 tonnát kitevő rögzített horgászfogás 18,7 százalékkal maradt el az előző évitől, amit kiegészítettek azzal, hogy 2020-ban az 1176 tonnás állami támogatású haltelepítés hatása a halfogásokban egyszeri jelleggel, fokozottan érvényesült. Továbbra is a ponty a legnépszerűbb, a 3152 tonnás fogás az összes mennyiség 68 százaléka. A sorban az elviteli mennyiség alapján az ezüstkárász, a keszegfélék, majd az amur és a harcsa következik. A jelentős, 10 tonna feletti országos fogásokhoz tartozik még a süllő, a csuka, a busák, a balin, a törpeharcsa, a márna. A nagy állóvizek között a fogásokat tekintve első 571 tonnával a Balaton, majd a Tisza-tó és a Ráckevei-Soroksári Dunaág következik.

A közel ezer rekreációs halász az átlagos horgászfogás bő ötszörösét tudja elvinni a vízpartokról, ez közel 45 tonna hal. Az ökológiai, szeletív halászat egyenlege 181 tonna, a többi lehetséges halkivétel egy tonna alatt maradt.

Összességében tehát a magyar természetes vizekből 4833 tonna hal került ki, döntően a horgászcsaládoknál egészséges táplálékként hasznosulva, mivel a horgászfogás aránya 95 százalék. Ehhez a számhoz viszont érdemes egy elgondolkoztató adatot rögtön hozzátenni, miszerint idehaza a kárókatonák halfogyasztása 4000-6000 tonna/év, tehát több, mint az összes emberi fogyasztás.

Tavaly a horgászok által finanszírozott haltelepítések mértéke 4749 tonna volt, ezt a 4607 tonnás elvitellel érdemes összevetni. A telepített állományok értéke közel ötmilliárd forint. Ezzel a befektetéssel döntően az állami halvagyon növekedett – olvasható a Magyar Ország Horgász Szövetség közleményében.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!