A Karma (is) segített – mentés az óceán közepén

November 30-án kora délután a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlás versenyen Kevin Escoffier vészjelzést adott le, mert hajója gyorsan süllyedt, a szkipper pedig kénytelen volt átszállni a mentőtutajába. Négy versenytársa sietett a segítségére.

Az események gyors egymásutánban követték egymást (az időpontokat UTC-ben adtuk meg).

Kevin Escoffier, november 30-án, még az események előtt:

13:46

Kevin Escoffier (PRB), délnyugatra és körülbelül 600 tengeri mérföldre Fokvárostól, rövid üzenetet küld parti csapatának, melyben heves vízbetöréssel indokolja a percekkel korábban aktivált segélykérőjét. A mentőegységekkel (MRCC Fokváros és CROSS Griz Nez), illetve a verseny szervezőivel közösen akcióterv készül. Jean Le Cam (Yes We Cam!), mint legközelebbi lehetőség, megváltoztatja útirányát, hogy Escoffier segítségére siessen. Úti célja a PRB az utolsó ismert pozíciója (D 40°55 K 9°18).

16:15

Le Cam a helyszínre érkezik, kiszúrja Escoffier-t, beszél vele, de a 20-25 csomós szélben és 5 méteres hullámok között lehetetlen a mentés. Pár manőver miatt elsodródnak egymástól, odalesz a vizuális kapcsolat, és rádión sem tudnak beszélni egymással. Mindeközben sötétedni kezd, Le Cam pedig állandó kapcsolatban áll a versenyközponttal. A rendezőség a helyszínre irányítja Boris Herrmann-t (Seaexplorer-Yacht Club de Monaco), Yannick Bestaven-t (Maître CoQ IV) és Sébastien Simon-t (ARKEA PAPREC), hogy segítsék a kutatást, amit Le Cam irányít. A napkelte hivatalos időpontja 03:40, addig csekély az esély Escoffier megtalálására.

01:18

A PRB parti csapata értesítést kap Le Cam-tól, hogy versenyzőjük épségben van a Yes We Cam! fedélzetén.

„Most csináljuk!”

YouTube video

Jacques Caraës, versenyigazgató: arra a pontra küldtük Jean-t, ahonnan a vészjelzés érkezett, ezen felül a Francia Meteorológia Szolgálat szimulálta a mentősziget sodródását. Jean 00:15-kor kapta meg ezeket az adatokat, de a jelzett helyen nem talált semmit. Háromnegyed-egy órán keresztül csorgott délkeletnek, körülbelül 1,5 csomós tempóval, amikor 01:06-kor eltűnt a látóterünkből. Hallottuk, hogy beszél valakivel, de semmit sem láttunk. Pár perccel később Jean visszaült a térképasztalhoz, mögötte pedig Kevin érkezett a hajó belsejébe, túlélő-felszerelésben. Mindketten jól néztek ki, aztán megszakadt az adás. De a lényeg: jól vannak!

„Jó helyen kopogtatott mentésért” és „Bocs a hajó miatt, Jean-Jacques!”

Mint kiderült: a PRB orra – hiába a 200 kilogrammnyi plusz erősítés – összecsuklott:

YouTube video

És hogy milyen a sors: a 2008-2009-es Vendée Globe-on Vincent Riou (PRB – de az még egy másik hajó volt) mentette meg felborult IMOCA 60-asáról Jean Le Cam-ot, a Horn-fok közelében, 2009. január 6-án.

YouTube video

A mostani mentés koreográfiája:

fotók és forrás: vendeeglobe.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!