A jégmezőre indul az óceáni vándor

2018. szeptember 28.
Címkék :

Izgalmas bejelentést tett az Atlanti-óceán átevezéséről ismertté vált Rakonczay Gábor. A hajósberkekben a páros, majd szóló evezős kalandjairól, illetve a vitorlás óceánátkeléseiről ismert sportember ezúttal másféle kihívások elé néz. Novemberben indul gyalogosan a Déli-sark meghódítására.


Rakonczay Gábor nemrég tért haza egy 29 napos, Grönlandot átszelő túráról, ahol fagysérüléseket is elszenvedett, előtte pedig Új-Zélandon, egy gleccseren készült a Déli-sark kemény időjárási viszonyaira. Az elképesztő vállalásairól ismert extrémsportoló célja, hogy első magyarként, a kontinens partjáról indulva, gyalogosan elérni a Déli-sarkpontot 47 nap alatt, 980 kilométert megtéve, hóban, fagyban, olykor mínusz negyven fokos hőmérsékletben. Rakonczay azt is hozzáfűzte: „Gyerekkori álmom ez, ugyanúgy, mint a hajózás, csak utóbbi elérhetőbb volt, mert fogtam magam, és építettem egy csónakot. Most azonban megtaláltam a csapatot, amellyel meg tudom valósítani a Magyar Déli-sark Expedíciót is”.

Ez a földrész az emberiség közös kincse, egyetlen ország sem birtokolja a saját területeként. Mindenkié és senkié. A világ legnagyobb jégsivatagjáról beszélünk, éghajlata száraz, s a felületét borító jégtakaró helyenként eléri a 4775 méteres vastagságot. Rakonczay Gábort terve véghezvitelében profi csapat segíti, az expedíció fővédnöke a Magyar Marketing Szövetség sportmarketing tagozatának alelnöke, Németh Ottó, a menedzsere pedig Szalay Balázs, a Dakar Rallykon edződött sportoló, akinek komoly tapasztalata van egy ilyen vállalkozás részletes megszervezésében. A Magyar Déli-sark Expedíció a tervek szerint november 12-én indul, a fagyos kontinenst Dél-Amerika felől közelítik meg.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!