A járvány sem hátráltatja a sarkvidéki expedíciót

Amikor a Polarstern szeptember elindult, hogy megkezdje minden idők legnagyobb expedícióját az északi sarkvidéken, a legénység tagjai azt gondolták, mindenre felkészültek: a koronavírus-járvánnyal azonban nem számolhattak.

A pandémia miatt kis híján félbeszakadt a Mosaic nevű expedíció: a világszerte bevezetett utazási korlátozások miatt a hajó fedélzetén lévő 100 tudós leváltását áprilisban el kellett halasztani, és utánpótlást sem kaptak. A kutatók során a jég alatti életet vizsgálják, hogy a sarkvidéki táplálkozási lánc egyes részleteit megismerjék.

A német kutatási minisztérium közölte, hogy a Sonne és a Merian hajók már úton vannak az új kutatócsoporttal, és a Spitzbergáknál várják a találkozást a Polarsternnel. Az új legénység tagjai két hetet karanténban töltöttek Brémában, mielőtt útnak indultak, így biztosan egyikük sem fertőződött meg koronavírussal.

A Polarstern februárban rekordot döntött: 156 kilométerre volt az Északi-sarktól, közelebb, mint korábban bármelyik hajó. A tervek szerint októberben tér vissza Németországba – írta a hu.euronews.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!